Kiszivárgott szöveg zavarja a klímacsúcsot

Vágólapra másolva!
Két munkaanyag is kiszivárgott a koppenhágai klímacsúcsról, az egyiket fejlődő országok képviselői, a másikat a konferencia házigazdája, Dánia készítette. A BBC szerint a két tervezetből látszik, hogy a fejlődő és a fejlett országok között törésvonal húzódik, másképpen képzelik el a klímaváltozás elleni küzdelmet.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ koppenhágai klímakonferenciáról kiszivárgott dokumentumtervezetből kiderül, hogy a fejlett ipari országok és a fejlődő államok között óriási ellentétek feszülnek, mindkét félnek más elképzelése van arról, hogyan kellene kinéznie a konferencia végére elkészülő megállapodásnak - írja a BBC.

A brit közszolgálati televízió koppenhágai tudósítója szerint az a kiszivárgott megállapodás-tervezet, amelyet a házigazda dán kormány dolgozott ki, hátrányos helyzetbe hozná a a szegényebb országokat. A tervezet egy teljesen új megállapodást hozna tető alá, míg egy másik kiszivárgott dokumentum, amelyet fejlődő országok jegyeznek, meghosszabbítaná a hamarosan lejáró kiotói egyezmény hatályát, vagy átalakítaná azt.

A BBC szerint több érdekcsoporttól várható, hogy a következő napokban alternatív szövegváltozatokkal állnak majd elő. A konferencia munkacsoportjainak vezetőinek a különböző elképzeléseket a csúcs végére egy politikai nyilatkozattá kell formálniuk, amelyet alá kell írnia mintegy száz országvezetőnek és további többtucatnyi állam küldöttjének.

A kiszivárgott két dokumentumot - az egyiket Dánia, a másikat a BASIC csoport (Brazília, Dél-Afrika, India és Kína) készítette - már a múlt héten megvitatta a küldöttek egy része Koppenhágában. A dán tervezet tartalma azonban mindeddig ismeretlen volt, a brit Guardian kedden délután hozta nyilvánosságra.

A két tervezetből kiderül, hogy komoly törésvonal húzódik több kérdésben a fejlett és a fejlődő országok között, például fejlődő országok károsanyag-kibocsátásának visszafogásának mértékében, vagy annak az időpontnak a meghatározásában, amikor az üvegházhatású gáz-kibocsátásnak el kell érnie a maximumát.

A Guardian szerint a fejlődő országok képviselői dühösen reagáltak a dán tervezetre, amely a gazdag országok kezébe adna több hatalmat, egyben mellékszereplővé tenné az ENSZ-t a jövőbeni klímatárgyalásokban. (A Guardian oldaláról elérhető a kiszivárgott tervezet.) A fejlődő országok szerint a tervezet egyenlőtlenséget teremt, ugyanis az egy főre jutó széndioxid-kibocsátást a fejlett országok esetében 2050-re kétszer akkorának engedi meg, mint a fejlődő országok esetében - írja a Guardian.

Kövesse a klímakonferenciát az [origo]-n! Címkeoldalunkon minden ezzel kapcsolatos hírt és elemzést megtalál!