Meggyőző embernek tartották a letartóztatott BKV-igazgatót

Vágólapra másolva!
Meggyőző embernek tartották a BKV hétvégén őrizetbe vett jogi igazgatóját, és egy ismerőse szerint még nemzetbiztonsági kapcsolattartónak is kinevezték korábbi munkahelyén, a Budapest Airportnál. Az [origo]-nak a kirúgott jogi igazgatót jól ismerő források beszéltek arról, hogy bizalmi ember volt a BKV-nál.
Vágólapra másolva!

Bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítja a rendőrség Sz. Györgyöt, a BKV jogi igazgatóját, és R.-V. Krisztinát, a Budapest Airport (BA) jogi vezetőjét. A hétfőn előzetes letartóztatásba helyezett Sz. Györgyöt közelről ismerő forrásaink valamennyien azt mondták: róla soha nem gondolták volna, hogy ilyen ügybe keveredik.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) közölte, hónapok óta nyomozott és bizonyítékokat talált arra, hogy R-V. Krisztina, a BA jogi igazgatója - összejátszva, a korábban szintén a Budapest Airport jogi osztályán beosztottjaként dolgozó Sz. Györggyel - a céggel szerződésben álló ügyvédi irodáknak kifizetett összeg jelentős részét visszakapta. Az RRI szerint az ügyvédi irodák ráadásul túlszámláztak, vagyis olyan munkák teljesítését is elszámolták a BA felé, amelyet nem végeztek el. A gyanú szerint a BKV jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követett el a közlekedési vállalatnál.

Nemzetbiztonsági kapcsolattartó

Egyik névtelenséget kérő forrásunk - aki Sz. Györgyöt már akkor ismerte, amikor a reptér jogi osztályán dolgozott R-V. Krisztinával együtt - azt állította: a jogász mindkét munkahelyén elismerést vívott ki. Ezt támasztja alá szerinte az is, hogy a repteret üzemeltető Budapest Airportnál őt bízták meg azzal, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal reptéri kirendeltségével tartsa a kapcsolatot (ezt az információt a Népszabadság is közölte szintén névtelen forrásra hivatkozva). A reptér ugyanis a stratégiailag fontos létesítmények közé tartozik, és így nemzetbiztonsági védelem alatt áll. "Ez a funkció azt jelenti, hogy átesett átvilágításon, hiszen minősített adatokhoz férhetett hozzá" - jegyezte meg.

Az [origo] megkérdezte a repteret üzemeltető céget Sz. György nemzetbiztonsági feladatairól, de Hardy Mihály, a BA szóvivője nem kívánta kommentálni az információt. A Nemzetbiztonsági Iroda annyit közölt, hogy erről a kérdésről nem kívánnak nyilatkozni.

A számlázást egyedül intézhette

Az Sz. Györgyöt közelről ismerő forrásunk arról is beszélt, hogy tudomása szerint a BKV-nál egyedül nem is köthetett szerződéseket, ami szerinte kétségessé teszi, hogy kenőpénzért cserébe szerződéseket köthetett volna.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója erre reagálva az [origo]-nak azt mondta: Sz. György valóban nem írhatott alá egyedül szerződéseket, erre csak a közlekedési vállalat vezérigazgatójának, Kocsis Istvánnak van joga. Minden más esetben két cégképviseleti joggal rendelkező embernek kell együtt jegyeznie a szerződést. Sz. György, az Opten céginformációs rendszer adatai szerint azok közé tartozott, akik így, mással együtt aláírhattak szerződéseket a BKV részéről. A kommunikációs igazgató szerint azonban, ha már megkötöttek egy szerződést, akkor a teljesítési igazolásokat és a számlázást már egyedül is intézhette.

A BKV felügyelő bizottságának egyik korábbi, szintén névtelenséget kérő tagja azt állította: mindegy, mire volt pontosan jogosultsága Sz. Györgynek, a gyakorlatban szerinte megtehette, amivel gyanúsítják. A cég belső működését jól ismerő forrásunk szerint ugyanis a jogi igazgató "bizalmi posztot" töltött be a BKV-nál. "Ahogy jött-ment, ahogy dolgozott, az nagyon meggyőző volt, és közben nem volt nagyképű" - mondta. "Ha ő rakott volna elém egy szerződést, gondolkodás nélkül aláírtam volna" - jelentette ki.

"Hiteles volt az ember"

A BKV hétfő este annyit közölt, hogy egy belső vizsgálat alapján 13 szerződést tartanak gyanúsnak, ezért Kocsis István vezérigazgató ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A BKV-vezér egyben aláírta a jogi igazgató rendkívüli felmondását, ami alapján végkielégítés nem jár.

"Egyszerűen hiteles volt az ember" - mondta a korábbi fb-tag, aki szerint ezért nem kifogásolta senki azt sem, hogy a távozó HR-igazgató átmeneti helyettesítésével is őt bízták meg, bár felmerülhetett volna, hogy a jogi és a humán erőforrás menedzselése két nagyon eltérő szakmai terület. (Amikor Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgató idén nyáron távozott a BKV-től, Sz. György látta el átmenetileg ezt az igazgatói posztot is, a jogi osztály irányítása mellett.) Hasonlóan jó véleménnyel volt Sz. Györgyről a közlekedési vállalatnál vele együtt dolgozó két másik ember is, mindketten azt mondták az [origo]-nak, róla soha nem gondolták volna, hogy hasonló ügybe keveredik, "mindenki teljesen ledöbbent".