Fürdőbe viszi munkatársait a legatyásodott MTV

Vágólapra másolva!
Soron kívüli, ingyenes fürdőzést szervez a Magyar Televízió munkatársainak az Aquaworldben. Az MTV vezetése az utóbbi hónapokban többször jelezte, hogy súlyos anyagi nehézségeik vannak, de azt állítják, hogy a rendezvény egy fillérjükbe sem kerül, mert az élményfürdő stratégiai partnerük. Azt nem árulták el, hogy a partnerség mit jelent pontosan, mit ad az MTV a fürdőzésért cserébe.
Vágólapra másolva!

Ingyen mehet fürdőzni és kikapcsolódni a Magyar Televízió (MTV) összes dolgozója partnerével együtt péntek este a budapesti Aquaworld élményfürdőbe - tudta meg az [origo]. Mivel az intézmény régóta pénzügyi nehézségekkel küzd, szerettük volna megtudni, mennyibe kerül, és miből finanszírozza az esemény megrendezését az MTV. Az intézmény sajtóirodája erre azt közölte, hogy nem kell fizetniük a rendezvényért, mert az Aquaworlddel stratégiai együttműködést kötöttek.

A Magyar Televízió évek óta köt stratégiai együttműködéseket intézményekkel - ezek a teljesség igénye nélkül: Szépművészeti Múzeum, Modem, Vígszínház, Terror Háza -, az együttműködések tartalmazzák, hogy egyes előadásokra, kiállításokra, eseményekre a partner az MTV dolgozóinak és párjainak térítésmentes belépést biztosít - közölte a közszolgálati televízió sajtóirodája. Ilyen partner az Aquaworld is, "ez a Magyar Televíziónak pénzébe nem kerül, így a nehézségek számát nem szaporítja, ellenben javítja a csapatszellemet" - tették hozzá.

Az [origo] szerette volna megtudni, hogy pontosan mi szerepel a stratégiai megállapodásban, amelyet kérdésünkre a sajtókapcsolati munkatárs úgy írt le, mint egy barter-megállapodást (ennek lényege alapesetben az, hogy az egyik parner valamilyen szolgáltatást ad a másik által felajánlott szolgáltatásért cserébe, pénzforgalom pedig nem történik). Többszöri kérésünk ellenére sem árulták el, hogy mi a megállapodás tartalma, vagyis az MTV mit nyújt a rendezvényért az Aquaworldnek. Mikor pedig az ezt rögzítő szerződést kértük, azt a választ kaptuk, hogy az a "törvény szerintiekben meghatározott időben és módon fenn lesz a Magyar Televízió honlapján".

Zárás után csak az övék a fürdő

A tévé dolgozói és partnereik péntek este zárt körben élvezhetik majd a fürdő szolgáltatásait, ugyanis zárás után mehetnek be. Hogy pontosan hány kolléga fog ingyen fürdőzni, azt előre nem tudták megmondani, annyit közöltek, hogy eddig 400-an jeleztek vissza, hogy jönnek a péntek esti programra. "Törekszünk arra, hogy 6-8 hetente legyen egy-egy ilyen rendezvény (színház, kiállítás stb.) - ez egy belső kommunikációs eszköz, amelyhez nem szükséges pénz, csupán szervezőkészség és akarat" - válaszolta az MTV sajtóirodája.

Az Aquaworldöt is megkerestük, de Kelecsényi Ágnes marketing és értékesítési igazgató azt válaszolta, kérdezzük meg inkább az MTV-t, ők nem adhatnak ki információkat megrendelőkről. Az Aquaworld honlapján található ártáblázat alapján az élményfürdőben egy 2 órás belépő ára 2500 forintba kerül, de arról nem találtunk információt a fürdő oldalán, hogy a soron kívüli, exkluzív rendezvényért mennyit kell fizetni. A honlapon azt reklámozzák, hogy péntek esténként a fürdőben zenés bulit tartanak, DJ-vel és koktélokkal.

Czeglédi László, az MTV működését felügyelő kuratórium elnöke "önmagában egyetért" azzal, hogy a tévé munkatársait megbecsüljék és kényeztessék. Czeglédi az [origo]-nak azt mondta: nincs tudomása arról, hogy köt-e hasonló stratégiai megállapodásokat az intézmény és ha igen, milyen tartalommal. Mint mondta, ez a menedzsmentre tartozó kérdés, de mivel a kuratórium készül a HR-program felülvizsgálatára, ennek is utána fognak nézni.

Válsághelyzet, elbizonytalanodott munkatársak

A közpénzből támogatott MTV legutóbb akkor hivatkozott nehéz anyagi helyzetére, mikor kiderült, hogy a jövő évi költségvetésben jelentős összeget vonnak el tőlük. A köztévé idei üzleti terve szerint 7,8 milliárd forintot kapott a költségvetéstől a műsorszórás költségeire - ezt megkapja jövőre is -, az MTV Közalapítvány kapott 9,4 milliárd forint támogatást, amit jövőre teljesen elvonnak, további majdnem 10 milliárd forintot a megszüntetett tévé-üzembentartási díj pótlására kaptak. A Tv2 által befizetett műsorszolgáltatási díj jelentős része szintén az MTV-hez kerül, ehhez jönnek még a reklámbevételek.

A költségvetési források lefaragásáról Nagy Attila, az MTV gazdasági igazgatója korábban azt mondta, "ez gazdaságilag kezelhetetlen válsághelyzetet idézett elő". Szerinte nem igaz, hogy pazarlóan gazdálkodnának. December 9-én az intézményt felügyelő kuratórium elnöksége úgy döntött, hogy cégvezetőt nevez ki az MTV-t jelenleg irányító ügyvezető alelnök, Medveczky Balázs mellé, aki ezentúl csak az új vezető, Bednárik Imre hírigazgató ellenjegyzésével hozhat pénzügyi döntéseket. A kuratórium egyik, MSZP által delegált tagja, Hábetler Helga szerint erre azért van szükség, mert "vezetetlen az MTV, a munkatársak elbizonytalanodtak, sztrájkkészültség van".