90 százalékot kapott Mesterházy

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje hivatalosan is, miután a párt szombati kongresszusán a küldöttek 90 százaléka rá szavazott. A párt országos választási listáját is elfogadták a küldöttek, bár itt csak 70 százalék volt a támogatottság aránya.
Vágólapra másolva!

A küldöttek 90 százaléka miniszterelnök-jelöltté választotta Mesterházy Attilát az MSZP szombati kongresszusán - jelentette be Lendvai Ildikó pártelnök. Az országos választási listát a küldöttek 70 százalékának szavazatával fogadták el. Lendvai azt mondta, Mesterházy a jövő embere, "mert ennek a pártnak van jövője, a magyar baloldalnak van jövője". Bár Orbán Viktor Fidesz-elnök nevét nem mondta ki, utalva rá azt mondta, hogy Mesterházynak a múlt emberével, a magányos vezérrel kell megküzdenie, és "a jövő mindig győz a múlt felett".

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltre 2006 februárjában 519 küldött közül 517 szavazott. A kongresszus akkor 486 szavazattal fogadta el a párt országos listáját. Négy évvel korábban nem volt külön szavazás a kormányfőjelöltről. Az országos listára - amelyet akkor Medgyessy Péter vezetett - 2002 januárjában 450 küldöttből 427 voksolt igennel.

A szombati kongresszuson lövi be a kampány fő irányát a 2010-es választásokra készülő MSZP szombaton. Jóváhagyják miniszterelnök-jelöltjük személyét, az országos választási listát és választási programjukat is. Bár a párt a közvélemény-kutatások szerint vesztett helyzetben készül a választásra, a kongresszuson mégis ünnepelnek majd: a vidámság a jelenleg mindössze 11 százalékos támogatottságot maga mögött tudó kormánypárt huszadik születésnapjának szól.

A szombati kongresszuson zárt ülésen szavaznak a személyi kérdésekről, és nem lesz nyilvános a programról szóló politikai vita sem. Dél körül viszont három vezető, Lendvai Ildikó pártelnök, Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt és Bajnai Gordon, a párt által jelenleg támogatott független miniszterelnök is beszédet mond. Az [origo] a nap folyamán a helyszínről közvetíti az eseményeket, az élő közvetítést itt láthatja.