Bajnai: A csontvázak a múzeumban vannak

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök vicceket idézett, majd a válságkezelés fájdalmáról beszélt az MSZP szombati konresszusán. Beszélt borostás alkoholistáról, múzeumokban porosodó csontvázakról, Mesterházy Attila megerősített MSZP-s miniszterelnök-jelölt cipőjéről.
Vágólapra másolva!

"Csontvázak nincsenek, rendet raktunk a szekrényben" - mondta Bajnai Gordon kormányfő az MSZP szombati kongresszusán arra utalva, hogy szerinte a 2010-es választás esélyese, a Fidesz hatalomra kerülése után közölni fogja, hogy nem olyan az ország és a gazdaság állapota, mint amire számított. "A csontvázakat a természettudományi múzeumben keressék" - üzent az ellenzéknek.

Bajnai egy viccel kezdte beszédét, amiben a tanár a politikustáncot mutatja be diákjainak (egy lépés előre, kettő hátra, egy jobbra, egy balra), majd felszólította az MSZP kongresszusának küldötteit: "Ne engedjétek Magyarországot ilyen táncba vinni!" "Hagyjuk magunk mögött a sasszékat, és inkább kapaszkodjunk végig azon a meredeken felfelé tartó ösvényen, amin elindultunk" - tette hozzá.

"Szóltam előre, hogy fájni fog, mert a válságkezelésnek nincs fájdalommentes útja" - mondta Bajnai, hozzátéve, hogy az is fájni fog, ha egyesek populizmussal hitegetik az embereket. Szerinte a populista ígéreteket megfogalmazón embereknek kell legközelebb azt mondaniuk, fájni fog.

"A válságnak nincs pártállása, a válság kezelése nem lehet sem baloldali, sem jobboldali" - mondta. Dícsérte kormánya munkáját, az elfogadott költségvetést, a megalkotott törvényeket, és részletezte a kormány hátralévő feladatait: a munkahelyteremtést, a közrend védelmét, a szociális védőháló kiterjesztését, a nagy rendszerek reformját és a roma elit felemelését.

"Ha a józan ész győzedelmeskedik Magyarországon, akkor 2011-től közel 4 százalékos növekedéssel lehet majd számolni" - állította Bajnai. Szerinte a következő kormány felelőssége, hogy ezt a növekedést fenntartsa és erősítse. A miniszterelnök szerint a hatalom megszerzésének célja fontosabbá vált az ország érdekeinél. Beszélt a szélsőségek terjedésének megállításáról, de azt is elmondta, hogy nem szabad mindenkit válogatás nélkül lefasisztázni. Bajnai azt is kifogásolta, hogy "egyre több mindenre legyintünk, amin még tegnap felháborodtunk". Az alkoholista példáját hozta fel, aki egyik nap még megborotválkozott és csak egy pohár bort ivott meg, majd később már borostásan ment haza és egy üveg bort fogyasztott naponta, mégse vette észre senki.

"Kapus vagyok, nem török csatárszerepre" - idézte saját, a tavaszi szocialista kongresszuson elmondott beszédét. Bajnai szerint a választási időszakban a csatárokat figyeli a közönség. "A jó csatár csapatjátékos. Nem önzőzik, figyel a társaira. A jó csatár gyors és kemény. Mesterházy Attila ilyen típus, gyors és kemény" - dicsérte az MSZP kormányfőjelöltjét, majd tapsot kért neki. "Attila, maradj kemény, és maradj csapatjátékos. Sokszor megpróbálnak majd felrúgni, elgáncsolni, itt még a kapusokat sem kímélik" - utalt magára. Beszédét Bajnai azzal zárta, hogyha a jelölt kisuvickolta "a góllövő csukáját", akkor neki nincs is más dolga, mint passzolni a labdát.