Mesterházy: Nem elég a legkisebb rossznak lenni

Vágólapra másolva!
Intenzív és őszinte kampányt ígért miniszterelnök-jelöltté választása után Mesterházy Attila az MSZP szombati kongresszusán. Orbán Viktorra és a Fideszre csak elvétve utalt, de kijelentette, hogy nem nagy vezérekre van szüksége az országnak. A választási kampányban mondott hazugságait beismerő Gyurcsány Ferencet azért dicsérte, mert szerinte a nemzet érdekeit tartotta szem előtt.
Vágólapra másolva!

"Felemeljük a fejünket, kihúzzuk magunkat és megmutatjuk, hogy győzni akarunk" - jelentette ki Mesterházy Attila, miután szombaton az MSZP kongresszusán résztvevő küldöttek 90 százaléka megerősítette miniszterelnök-jelöltségét. A 2010-es parlamenti választás tétje nem kicsi - jelentette ki Mesterházy, aki szerint őszinte, intenzív és büszke kampányt folytat majd az MSZP.

Mesterházy nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy 36 évesen a párt miniszterelnök-jelöltjévé választották. Azt állította, hogy integrálni akar, összefogást, egységet szeretne teremteni a pártban, de ebben beleférnek belső viták is. Arra van szükség, hogy "mindenki egy irányba húzza az MSZP hajóját", az MSZP-nek ki kell állnia azokért az emberekért, akik hisznek a pártnak - fogalmazott.

"Nem elég a legkisebb rossznak lennünk" - mondta Mesterházy, aki szerint az MSZP feladata, hogy valódi alternatívát nyújtson a választásokon a Fidesszel szemben. Ehhez szerinte meg kell határozni néhány alapelvet, amelyeket az MSZP-nek követnie kell. Mesterházy szerint ilyen alapelv a nemzeti modernizáció, a vidéki munkahelyteremtés, a falusi életkörülmények javítása, az erős állami kontroll megerősítése, a munka becsületének visszaadása. A teljes foglalkoztatás megteremtését mindennél fontosabbnak nevezte és azt mondta, humanizálni kell az államot.

A Fidesszel és a párt elnökével keveset foglalkozott beszédében Mesterházy, főleg csak utalt rájuk. Jorge Luis Zapatero szocialista spanyol miniszterelnököt idézve kijelentette például, hogy Magyarországnak nem nagy vezérekre, hanem jó demoratákra van szüksége. Kijelentette azt is, hogy 2010-ben nem politikusok fognak összecsapni, hanem jövőképek, a magyar politika törésvonala a demokraták és a nem demokraták között húzódik.

Az eredmények nem fognak elmaradni, ha az MSZP összefog - jelentette ki Mesterházy és hozzátette: minden rendszerváltás utáni szocialista kormány eredményeit büszkén vállalnia kell a pártnak. Horn Gyula korábbi miniszterelnök erénye az volt, hogy még a legnehezebb időben sem veszítette szem elől a számára legfontosabb alapelvet, hogy a munkából élőket segítse - mondta Mesterházy.

Medgyessy Péterről azt mondta, hogy betartotta amit ígért, és bár ennek mértékéről lehet vitázni, a célról nem. Gyurcsány Ferenc kormánya pedig a stabilitásra helyezte a hangsúlyt és mindig a lelkiismerete szerint járt el, az alapján, ami a nemzet érdeke volt - jelentette ki Mesterházy, bár épp Gyurcsány ismerte el a 2006-os választás után mondott őszödi beszédében, hogy az MSZP politikusai tudatosan hazudtak a kampányban. Bajnai Gordon kormányáról azt mondta Mesterházy, hogy visszaadta az adott szó hitelét és fejlődési pályára állította az országot.

Mesterházyra a szocialisták 90 százaléka voksolt szombaton, így biztosan ő lesz az MSZP következő miniszterelnök-jelöltje. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). Mesterházy Attila után Bajnai Gordon kormányfő tartott meglehetősen hosszúra nyúló beszédet (a beszéd részleteit itt olvashatja).