Kirúgja a főváros a BKV-s ügybe keveredett ügyvédi irodát

Vágólapra másolva!
Vannak átfedések a BKV és a Budapest Airport vesztegetési ügye, illetve a BKV-s tanácsadói szerződések között - közölte a BRFK. A BKV 144 tanácsadói szerződését és 800 ember munkaviszonyának felbontását vizsgálják. A vesztegetési ügybe keveredett egyik ügyvédi iroda a fővárosnak is dolgozott, szerződését felbontották.
Vágólapra másolva!

Átfedések vannak a BKV-nál már korábban vizsgálni kezdett tanácsadói szerződések és a nemrég kirobbant vesztegetési ügy között. A BKV-val kapcsolatos gazdasági nyomozás jelenlegi állásáról hétfőn tartott sajtótájékoztatót a rendőrség. A nyomozás végére kiderülhet egy általános tulajdonosi felelősség is, ami engedte, hogy jelentős összegek tűnjenek el a társaságnál - közölte a BRFK.

Bodnár Zsolt főkapitány-helyettes szerint a BKV nemrég elküldött újabb 13 szerződésével együtt most már 70 céggel kötött, 144 szerződést vizsgálnak. Ismert szerződés például, amelyik a kisföldalatti luxusvonallá fejlesztéséről, illetve a BKV fénymásolóinak állapotfelméréséről szól.

A legnagyobb értékűek a kommunikációs- és marketingcélú szerződések. Ezenkívül vannak műszaki jellegű és jogi tanácsadói szerződések, több köbméternyi iratanyag érkezett. Három nyomozó most azon dolgozik, hogy párba állítsa a szerződés előkészítő iratokat a szerződésekkel és a kifizetésekkel, ezeket ugyanis más-más BKV részlegtől kapták meg. Meg kell vizsgálni, hogy történt-e kifizetés az egyes szerződéseknél, volt-e mögöttük teljesítés, indokolt volt-e a szerződés és értékarányos.

Az aláírók személyi felelősségét is vizsgálják majd, de még rengeteg szakértői munkára lesz szükség a rendőrség szerint. Egyelőre nem tudják, mikor lesz vége a nyomozásnak, legvalószínűbb, hogy a szerződéseket csoportonként viszik majd az ügyészség, illetve a bíróság elé.

Három év végkielégítései

A rendőrség eddig a 2008-2009-es elbocsátásokat és végkielégítéseket vizsgálta, de most kiterjesztette a 2007-es évre is a nyomozást - közölte Hruska Csaba gazdaságvédelmi osztályvezető. 2007-ben ugyanis 700 fős leépítés volt a BKV-nál, több mint 800 ember foglalkoztatásáról szóló irathalmaz kell átnézni.

Hruska szerint egyelőre több szerződésnél látszik már, hogy azok nem felelnek meg a Munka törvénykönyve előírásainak, a BKV nagyvonalúan fizetett azoknak is, akiknek nem kellett volna.

A végkielégítésekkel kapcsolatos nyomozás júliusban, a humánpolitikai igazgatónő 100 milliós végkielégítési ügyének kirobbanásával indult. A másik ismert személyi ügy a BKV sajtóosztályán fizetett, de valójában nem dolgozó kolléganőé, aki egyben a Fővárosi Önkormányzatnál is dolgozott.

Azonos ügyvédi irodák

A BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójának múlt héten kirobbant vesztegetési ügyében a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság nyomoz. Ezért a BRFK-n most csak arról számoltak be, hogy kiderült, hogy itt is olyan ügyvédi irodákkal kötött szerződésekről van szó, amely ügyvédek érintettek a tanácsadói szerződések ügyében is.

Az Index korábban azt írta, hogy a Bellák és Társai, a Kende és Társa, valamint a Polgár és Bebők ügyvédi iroda az érintett a BKV-BA ügyben és erről Tóth Gábor budapesti főkapitány tájékoztatta Demszky Gábor főpolgármestert. Az információkat Bodnár Zsolt főkapitányhelyettes hétfőn megerősítette.

A fővárosi főjegyző a múlt héten kezdeményezte a Polgár és Bebők ügyvédi iroda szerződéseinek indokolás nélküli felbontását - közölte hétfőn a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A BRFK tájékoztatása szerint a Budapest Airportnál és a BKV-nál "felderített vesztegetés bűncselekményével érintett" egy olyan nemzetközi ügyvédi iroda, amely a Fővárosi Önkormányzat egyik szakbizottságával, a Főpolgármesteri Hivatallal is szerződésben áll - olvasható az iroda közleményében. Az erről szóló rendőrségi tájékoztatás kézhezvételét követően a fővárosi főjegyző a múlt héten kezdeményezte a Polgár és Bebők ügyvédi iroda szerződéseinek indokolás nélküli felbontását.

A Fővárosi Önkormányzat bízik benne, hogy a rendőrségi vizsgálat igazolni fogja az ügyvédi iroda feddhetetlenségét - áll a közleményben.