Nem jut elég figyelem a problémás gyerekekre

Vágólapra másolva!
Kevés szakember jut a speciális gondozást igénylő gyerekek ellátásáre - állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos vizsgálata. Bár több intézmény arra panaszkodik, hogy nincs elég hely az ilyen gyerekek kezelésére, a meglévő férőhelyeket sem használják ki az ombudsman szerint.
Vágólapra másolva!

Nem egyértelmű, hogy túl sok, vagy éppen túl kevés az a mintegy 500 férőhely, amelyet az átlagostól eltérő nevelést, gondozást igénylő gyermekeknek tartanak fent Magyarországon. Ráadásul jogszabályi hiányosságok akadályozzák, hogy a rászoruló gyerekek megkapják a megfelelő speciális ellátást - derült ki az állampolgári jogok országos biztosának vizsgálatából. Szabó Máté hivatalból vizsgálódott, mert egyéni esetek alapján felmerült: a gyerekjogok a gyermekvédelmi rendszer hiányosságai miatt is sérülhetnek.

Míg a szociális minisztérium adatai szerint nincs elegendő férőhely az általa működtetett speciális otthonokban, az ombudsman munkatársai azt állapították meg, hogy ezekben az intézetekben a rendelkezésre álló férőhelyeknek csupán 60 százalékát használják fel.

Nincs elegendő - a feladatra különlegesen kiképzett - nevelőszülő sem, az ilyen típusú gondozás sehol sem biztosított. Az esztergomi otthonban például a gyermekek 15-20 százaléka enyhén értelmi fogyatékos, de - státusz hiányában - nem tudnak a jogszabályban előírt számú fejlesztő vagy gyógypedagógust alkalmazni.

A gyermekvédelmi törvény előírja, hogy meghatározott problématípusok szerint el kell különíteni a gyerekeket. Az intézményvezetők elmondása és a minisztérium statisztikai adatai azonban arról tanúskodnak, hogy sokszor nem különíthetők el egymástól a tünetek, ezért a gyakorlatban nehéz eleget tenni a törvény előírásainak.

A vizsgálat megállapította, hogy minden intézményben komoly gond a súlyos pszichés problémák, illetve a drogelvonási tünetek kezelése. A gyerekek jelentős részénél szükség lenne speciális pszichoterápiára, de a gyerekpszichiátriák - kapacitás hiányában - nem fogadják a nehezen kezelhető gyerekeket. Kivételesen felnőtt-pszichiátrián, vagy gyermekosztályon látják el őket, de előfordul, hogy az intézetnek kell megoldania a kórházi kezelésre szoruló növendék ellátását.

Az ombudsman mindezek alapján több esetben is megállapította, hogy sérül a gyermekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való alkotmányos joga. A visszásságok orvoslására a biztos a szakminiszternek ajánlásokat tett és indítványozta a törvényi szabályozás módosítását.