Visszaszólt Majtényi a Sláger frekvenciáját megnyerő cég vezetőinek

Vágólapra másolva!
Visszautasítja Majtényi László egykori ORTT-elnök a Sláger Rádió frekvenciáját megszerző Neo FM vezetőinek csütörtöki nyílt levelében megfogalmazott bírálatát. Majtényi azt állítja, törvénytelen pályázaton döntöttek a Sláger és a Danubius utódjáról.
Vágólapra másolva!

Válaszolt a Sláger Rádió frekvenciáját megszerző Neo FM vezetőinek csütörtöki nyílt levelére Majtényi László, az ORTT november végén távozott elnöke. Az ügy előzménye, hogy kilenc ország budapesti nagykövete novemberben közös nyilatkozatban aggodalmát fejezte ki a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló veszélyek miatt. Erre múlt héten a Neo FM országos napilapokban megjelentetett hirdetésben reagált: Kádár Tamás, a Neo FM, illetve Balázs Csaba, a tulajdonos econet.hu vezetője nyilatkozatban azt állította, hogy a két országos kereskedelmi frekvenciára kiírt pályázat szabályos volt, Majtényi pedig "negatív kampányt folytatott a pályázat egyes résztvevőivel szemben".

Majtényi László hétfőn közzétett válaszát azzal indokolja, hogy a Neo FM levelében "kifejezett és alattomos utalásokkal" az ő erkölcsi hitelét is célba vette. Bár az egykori ORTT-elnök a Magyarországot az ORTT frekvenciadöntései miatt ért bírálatokat - így az Egyesült Államok képviselőházának elítélő határozatát - erősen eltúlzottnak tartja, továbbra is fenntartja, hogy a rádiópályázat során "elfogadhatatlan, törvénysértő" döntés született.

Szerinte a Neo FM levelének egyik legképtelenebb sugallata az, hogy a nagyköveteket talán ő tévesztette meg, Majtényi ugyanakkor állítja, egyik nagykövettel sem találkozott soha, álláspontjuk is távol esik az övétől. "A nagykövetek kritikájának iránya és tartalma az, hogy Magyarország a befektetőkkel szemben nem viselkedik transzparens módon. Ez lehet igaz, de én nem Magyarországgal, hanem kizárólag a Magyar Állam egyetlen szervének, az ORTT-nek a döntésével foglalkoztam. Ami viszont az ORTT-n belül történik, a legkényesebb igényt kielégítően transzparens" - írja.

Szerinte levelükben a Neo FM vezetői arra utalnak, hogy a vesztesek egyikének, "vélhetően a Sláger Rádiónak" lenne a "titkos támogatója", ezt Majtényi visszautasítja. Mint írja, ezzel szemben jelentős részben éppen neki köszönhető, hogy egyáltalán kiírták a pályázatot, hiszen küzdenie kellett azért, hogy a Sláger Rádió ne jusson pályázat nélkül hosszabbítási lehetőséghez az ezt biztosító, az Országgyűlés által is megszavazott törvénynek megfelelően. (A Danubius és a Sláger Rádiónak pályázat nélküli hosszabbítási lehetőséget engedő törvényről itt olvashat.)

Majtényi - ahogy arra korábban, a pályázat során is hivatkozott - leírja, hogy a Neo FM által benyújtott pályázatról több független szakértő mondta ki, hogy irreális és megalapozatlan. Válaszlevelében ennek alátámasztására részletet közöl az egyik szakvéleményből, ebben hosszan sorolják, miért kizárt, hogy a rádió be tudjon fizetni annyi műsorszolgáltatási díjat, mint amennyivel jelentősen javítani tudta győzelmi esélyeit a pályázaton (a pályázat értelmében annak az indulónak volt komoly esélye a legtöbb pont megszerzésére, aki a legmagasabb díjat ajánlotta). Az ORTT akkori elnökeként Majtényi ezért javasolta, hogy a Neo FM-et - akkor még FM1 néven induló pályázót - zárják ki az eljárásból.

"A két erényes vezérigazgató tőlem félti Magyarország jó hírét. Pedig nem tőlem kellene félteni. Azok közé tartoztam - így tett a két legfőbb közjogi méltóság is -, akik még időben kísérletet tettek arra, hogy megóvják Magyarország jó hírét az azt veszélyeztető döntéstől. Utólag, lemondásommal, ugyanezt szolgáltam" - írja válaszában Majtényi.

A Sláger és a Danubius műsorszolgáltatási szerződése november 18-án járt le. Az ORTT által a két kereskedelmi frekvenciára kiírt pályázaton mindkét cég elindult, de a médiahatóság - az MSZP, a Fidesz és a KDNP által delegált tagok szavazatával - október 28-án két új céget hirdetett ki győztesként: a Danubius frekvenciáját az Advenio kapta, a Slágerét az FM1 konzorcium.

Az ORTT elnöke, Majtényi László törvénytelennek találta a pályázati eredményt, és tiltakozásul november végi hatállyal lemondott. (A rádiópályázatról szóló összes cikkünket itt megtalálja.)