Locsolást ígérnek a zöldebb utcáért a pesti gimnazisták

Vágólapra másolva!
Csillapított forgalmú, zöld sétálóutcává szeretné alakíttatni a józsefvárosi Trefort utcát az ott működő gimnázium, összefogva kerületi lakosokkal és civilekkel. Ha az önkormányzat biztosítaná a pénzt a fejlesztéshez, a diákok vállalnák, hogy fákat ültetnek és gondozzák is azokat.
Vágólapra másolva!

Zöldebb Trefort utcáért kezdett lobbizni a józsefvárosi önkormányzatnál az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola. A környezetvédelem fontos része az iskola pedagógiai programjának, és a diákokat meg szeretnék tanítani arra is, hogy a társadalomban milyen fontos szerepe lehet a civil kezdeményezéseknek, a lakossági összefogásnak - mondta a gimnázium igazgatója, Poros András a péntek délutánra összehívott lakossági egyeztetésen.

2012-2013 jubileumi év lesz az iskolának: ekkor lesz 175 éve, hogy a gimnázium a Rákóczi úttal párhuzamos Trefort utcában működik. Az iskola azt szeretné: hogy az utca ekkorra megújuljon, csillapított forgalmúvá váljon, díszkövezetet kapjon, telepítsenek oda fákat, növényeket, helyezzenek ki szemeteseket, biciklitárolókat, padokat. Az iskola már korábban megkereste a Rév 8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt-t, amely öt évvel ezelőtt 60 millió forintra becsülte a felújítás költségét. A gimnázium belső felmérése szerint a diákok fele szívesen részt vállalna a növények gondozásában és ültetésében, az iskola pedig beszállna a tervezésbe és a pályázati források keresésébe is.

A pénteki egyeztetésre, ahol diákok mutatták be az elképzeléseiket, meghívtak lakókat, civil szervezeteket, valamint a kerület új polgármesterét, Kocsis Mátét is. Kocsis az önkormányzat nehéz költségvetési helyzetére hivatkozva nem tett konkrét ígéretet a Trefort utca zöldebbé alakítására, de azt mondta: "ha lehet, kigazdálkodjuk". Az egyeztetés végén az iskola, civilek és lakók közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben kérték az önkormányzatot, hogy tűzze napirendre az ügyet. Kocsis szerint az utcáról leghamarabb nyáron fognak dönteni.