Felrázná a lelassult klímatárgyalókat az ENSZ-főtitkár

Vágólapra másolva!
Az akadozó klímatárgyalások résztvevőit próbálta felrázni kedd este Koppenhágában Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki szerint senki ne számoljon azzal, hogy minden követelése teljesülni fog. A fejlett országok ugyan megegyeztek a szegény államoknak adandó anyagi segítségről, de még maradtak vitás kérdések a hét hátralévő részére. Az [origo] helyszíni tudósítása.
Vágólapra másolva!

"A természet nem alkuszik" - figyelmeztetett mindenkit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedd esti beszédében a koppenhágai klímakonferencián. Felszólalásával megkezdődött a csúcstalálkozó újabb, az eddigieknél magasabb szintű szakasza, amelyben az országok magas rangú vezetői vesznek részt. A dolguk az lesz, hogy előkészítsék azt az egyezményt, amelyet a remények szerint pénteken elfogad az elnökökből és kormányfőkből álló legmagasabb fórum.

Igazságos, ambíciózus és átfogó - a főtitkár szerint ezeknek kell jellemezniük a megállapodást, azonban az elmúlt napok eseményei is azt mutatják, hogy nagyon törékenyek a tárgyalások. Hétfőn az afrikai országok tiltakozása miatt órákra leálltak a tárgyalások. A tiltakozók azt kifogásolták, hogy szerintük a fejlett országok parkolópályára akarták tenni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását jelenleg szabályozó kiotói megállapodást. Végül megállapodtak abban, hogy erről külön folytatják a tárgyalásokat, az ENSZ klímaügyi testületének főtitkára, Yvo de Boer azonban még kedden is arról beszélt, hogy vészesen lassan folynak az egyeztetések.

A kedd esti új szakasz megnyitásán felszólalók célja érezhetően az volt, hogy lelket öntsenek a résztvevőkbe, és hogy lendületet adjanak a tárgyalásoknak. A következő napok kulcsszava az, hogy "kompromisszum" - jelentette ki Connie Hedegaard, a klímacsúcsért felelős dán miniszter. Ugyanez volt az üzenete Ban Ki Munnak is, aki úgy fogalmazott, "eljött a konszenzus ideje". Szerinte senki nem fog megkapni a tárgyalásoktól mindent, amit akart, de "ha együttműködünk egy megállapodás érdekében, akkor mindenki megkapja azt, amire szüksége van".

A tárgyalások felgyorsulásában bízik a konferencia elnökségét ellátó Dánia miniszterelnöke, Lars Lokke Rasmussen is, aki egy esti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "most sebességet váltunk". Szerinte egyszerre egyértelmű és bonyolult a helyzet. Előbbi azért, mert mindenki egyetért azzal, hogy mi a probléma, ugyanakkor komplikált is, mert minden aprób ügy összekapcsolódik egymással, és a feladat hasonlít ahhoz, mint egy nagyon bonyolult puzzle kirakása.

Az ENSZ-főtitkár esti lelkesítő beszédéből úgy tűnt, hogy egy darabkát sikerült helyére rakni. Szerinte ugyanis örömteli, hogy a fejlett ipari országok meg egyeztek abban, hogy a következő három évben évente 10 milliárd dollárral segítik a fejlődő világot a klímaváltozás elleni harcban, illetve az annak következményeihez való alkalmazkodásban. Szerinte ez nagyszerű kezdet, de biztos, hogy később többre lesz szükség.

A szegény országok megsegítése csak az egyik eleme a tárgyalásoknak. Meg kellene egyezni arról is, hogy a fejlett országok mennyivel csökkentik a káros gázok kibocsátását, illetve hogy a fejlődők hogyan fogják vissza a szennyezésük ütemét. Minden kérdésben vannak konfliktusok, és rengeteg részérdeket kellene egymáshoz igazítani ahhoz, hogy megszülessen egy egyezmény ezen a konferencián. Ezért az általános várakozás az, hogy ezúttal egy kevésbé részletes, inkább elvi megállapodást hoznak tető alá, a részleteket pedig később dolgozzák ki.