Latyak és jég lassítja az autókat a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Több kamion is és egy autóbusz is elakadt Vas megyében a havazás miatt. A dunántúli főutak jól járhatóak, de a mellékutak síkosak, latyakosak, néhány helyen jegesek. Járhatatlanná vált utakról nem tudnak a katasztrófavédők.
Vágólapra másolva!

Eddig alig 3-5 centiméter vastagságú hó hullott Vasban, de a tűzoltóknak mégis elakadt kamionokat és egy autóbuszt is menteniük kellett a megye csúszóssá vált útjain - közölték kedd reggel a közútkezelő regionális és a katasztrófavédelem vasi ügyeletén.

Lendvai Gábor, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese azt mondta: még hétfő este kellett kimenteniük Katafánál egy lengyel kamiont, amely lecsúszott az útról. Éjfél előtt néhány perccel pedig Nagymizdó térségében segítettek egy elakadt autóbusznak feljutni egy emelkedőn. Kedd reggel a megyehatár közelében, Zalalövő térségében is elakadt egy kamion. Mentéséhez speciális darus járműre van szükség, amelynek érkezését még várják. Valószínűleg a kamion rakományának egy részét is át kell majd rakni, hogy a járműszerelvényt vissza tudják segíteni az útra - mondta Lendvai Gábor.

A Magyar Közút Kht. Útinform-szolgáltatása szerint a Dunántúlon a mellékutak sok helyen latyakosak, Kisbér és Szentlőrinc környékén pedig jegesek. Vas, Zala, Baranya és Csongrád megyékben kedden délelőtt is szállingózik a hó. Keszthelyen a látótávolság száz méter alá csökkent.

A tűzoltókat mindeddig nem riasztották jelentősebb balesethez, és bár sok helyen lelassult a forgalom a havazás miatt, járhatatlanná vált vagy elzáródott utakról nem érkezett jelentés - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az [origo]-nak. A Dunántúlon hétfőn Somogy, Baranya, Tolna és Komárom-Esztergom megyékbe riasztották átlagosan 5-9 esetben a tűzoltókat - tette hozzá.