Kisegíti 23 milliárddal a kormány a BKV-t

Vágólapra másolva!
Három részletben összesen 23 milliárd forinttal ad a tervezettnél több pénzt a BKV-nak a kormány. A kedden bejelentett megállapodás értelmében a főváros is a zsebébe nyúl, két év alatt plusz 15 milliárdot ad a cégnek. A kormánynak feltételei vannak, például emelni kell a jegyárakat.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról - jelentette be kedden Bajnai Gordon miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester.

A kormány 2010 első félévében a tervezetten felül további 10 milliárd forintot ad a közlekedési vállalat üzemeltetésére, további 8 milliárddal részt vállal a finanszírozásban és 5 milliárd forintig hitelgaranciát vállal. A főváros a jövő évi költségvetésben a tervezett 10 milliárd forint mellett plusz 5 milliárd forintot ad, 2011-ben pedig az előirányzott 10 milliárdhoz további 10 milliárd forintot.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a kormány biztosítja ezt a támogatást, de csak akkor, ha a főváros teljesíti a kormány feltételeit. Szollár elmondta: a BKV beszerzéseiben is érvényesíteni kell a hétfőn elfogadott antikorrupciós csomagot, szerinte a BKV olyan, mint egy lukas fazék. Ugyancsak feltétel, hogy az utazók is járuljanak hozzá a költségekhez, mert a BKV sem úszhatja meg a tarifaemelést. A kormány azt kéri, hogy a Fővárosi Közgyűlés módosítsa a korábbi döntését, amivel nulla százalékos emelést szavaztak meg. A kormány legalább az infláció mértékével megegyező mértékű, körülbelül 4 százalékos áremelést vár február 1-től.

A BKV korábban 30 milliárd forint hitel felvételéhez kért garanciát. Kocsis István vezérigazgató egy szeptember elején egy parlamenti meghallgatáson azt mondta, a cég alulfinanszírozott, mivel az állam és az önkormányzat nem téríti meg azoknak a szolgáltatásoknak az ellenértékét, amit elvár tőle. A veszteség 2007-ben 30, tavaly pedig 18 milliárd forint volt. A BKV által felhalmozott adósságok kamatterhei évi 10 milliárd forintra rúgnak.

A Fidesz ugyanolyan üres ígéretnek tartja a BKV finanszírozásáról szóló keddi megállapodást, mint a kórházak gazdálkodásának rendezését - mondta Németh Szilárd, a Fidesz fővárosi és országgyűlési képviselője a megállapodás bejelentése után. Ha pártját megbízzák az emberek az ország és Budapest vezetésével, akkor az összes, jogtalanul, illetve gyanús módon kifizetett tanácsadói pénzt és végkielégítéseket vissza fogja szerezni, és felelősségre fogják vonni azokat, akik a szerződéseket megkötötték - tette hozzá.

Tarlós István, a fővárosi FIDESZ-KDNP frakciószövetség elnöke a megállapodás után levelet írt Demszky Gábornak, amelyben arra kérte, ne vállaljon a 2006-2010. évi cikluson túlnyúló új kötelezettségeket, és ezeket ne állítsa be "saját szakmai és szervezési teljesítményük eredményeként".