Nem beszél a rendőrökkel a salgótarjáni kardos támadó

Vágólapra másolva!
A balassagyarmati pszichiátrián őrzik azt a salgótarjáni férfit, aki egy bozótvágó késsel megölte volt barátnőjét és annak barátját. A férfi sem a rendőrökkel, sem kezelőorvosaival nem áll szóba. Egy salgótarjáni nő szerint a férfi családi háttere normális.
Vágólapra másolva!

Pszichiátriai kezelés állt az a 27 éves salgótarjáni férfi, aki hétfő este egy 49 centis pengéjű machete bozótvágóval vagdosta össze volt barátnőjét és annak új barátját, valószínűleg féltékenységből - mondta Némedi Gábor, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a keddi sajtótájékoztatón.

A 25 éves nő a kórházba szállítás közben, 34 éves barátja nem sokkal később, a kórházban meghalt - mondta Némedi. Szabó Jenő megyei főkapitány azt mondta: végtagcsonkolások is voltak, de kegyeleti okokból ennél többet nem mondanak. A büntetlen előéletű elkövető és áldozatai is salgótarjániak. Korábban úgy lehetett tudni, hogy a férfi a gyilkosságoknál szamurájkardot használt.

Az elkövető pszichiátriai kezelés alatt állt, ahonnan kilenc napja jött ki, és egy hete nem szedte a gyógyszereit. Jelenleg Balassagyarmaton, a városi kórház pszichiátriáján őrzik, a férfi nem beszél sem a rendőrökkel, sem a kezelőorvosaival. Egy név nélkül nyilatkozó salgótarjáni nő az [origo]-nak azt mondta, az elkövető "jó, normális családból származott, ezért mindenkit megdöbbentett az eset".

A támadás után a gyilkos Salgóbánya felé elmenekült a boltból. A részletekről Némedi Gábor bűnügyi igazgató elmondta: a helyszínen a felzaklatott tanúk személyleírást adtak a férfiről, akiről a rendőrök annyit tudtak meg, hogy a kezében a véres késsel, "kényelmes, nyugodt tempóban" távozott egy fehér színű autóval.

Az autót, égő lámpával a salgói vár környékén találták meg, és a férfi telefonszámát is kiderítették. A férfit Ponyi Béla, városi rendőrkapitány hívta fel, és tartotta szóval közel 40 percig, amíg a kommandósok megkeresték. A férfi öngyilkos akart lenni, a bozótvágó késsel megpróbálta felvágni az ereit és a szakadékba akart ugrani. A támadót 115 perccel a támadás után elfogták. A gyors elfogást segíthette, hogy a bolt kamerája rögzítette a történteket és több szemtanú is látta a vérengzést.

A véres leszámolás hétfőn este történt Salgótarján belvárosában, a Pécskő utcában. Az [origo] úgy tudja, hogy egy CBA élelmiszerboltba ment be a támadó. A férfi előbb a nőt megsebesítette a fején, a férfit pedig összevagdalta és a kezét csuklóból levágta. A nő összeesett a járdán, párja a boltba menekült, a támadó utána rohant. A nő életét a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni.

A Pécskő úton lévő egyik üzlet tulajdonosa szerint a helyszínelés után a lezárt utcaszakaszt felnyitották, a CBA kedd reggel kinyitott. Az [origo] többször próbálta elérni az élelmiszerboltot, egyelőre sikertelenül.

A főkapitány szerint az emberölést nem lehetett volna megelőzni. A városi pánikhangulatot viszont megelőzték, miután a gyilkost az otthonról berendelt nyomozók rövid idő alatt elfogták - tette hozzá.

Némedi Gábor azt mondta, hogy december 14-e lassan a nógrádi bűnügyi nyomozók "mumusa" lesz: 1992-ben ezen a napon történt meg az ország újkori történetének első gépfegyveres leszámolása Pásztónál, 2002-ben megöltek egy nőt, 2005-ben pedig egy férfit gyilkoltak meg Béren és rágyújtották a házát.