Tengeri ritkaságot fogott a Dunában Gagyi Tibor

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Ritka halfaj - egy tokok családjába tartozó simatok - került egy halász hálójába a szeremlei Duna-szakaszon december elején. A simatok eredetileg tengeri hal, de szaporodáskor az édesvizű folyókba vándorol, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. A 22 kilós, 140 centiméteres halat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén fogta ki Gagyi Tibor dunai halász.

A halat a Halászati Kutatóintézet (HAKI) szakemberei azonosították. A simatok a legveszélyeztetettebb a tokok közül. A halat szállítótartályban további vizsgálatokra a HAKI szarvasi telepére vitték - közölte az MTI-vel a nemzeti park igazgatósága.

A simatok hengeres testű, nyúlánk hal. Eredetileg tengeri hal, de szaporodáskor az édesvizű folyókba vándorol. Áramláskedvelő faj, főként a nagyobb, tiszta vizű folyók márnazónájában fordul elő. Táplálékát a mederfenéken található apró rákok, rovarlárvák, csigák alkotják, de a nagyobb példányok kisebb halakat is elfogyasztanak. A Duna vízrendszerében élőkről kiderült, hogy a vándorlással felhagyva egész életüket édesvízben töltik.

A tokfélék 27 ismert faja közül Magyarországon az alábbiak őshonosak a HAKI oldalán olvasható tanulmány szertin. Ezek a viza, a vágótok, a sőregtok, a sima tok és a kecsege. Az első négy vándorló tokféle, a tengerben ivaréretté váló egyedek hosszabb-rövidebb távolságokra felúsznak a folyókba, ahonnan a szaporodás után a következő ivásig visszatérnek a tengerbe. Az ivadékok is csak rövid ideig tartózkodnak az édesvízben. Ezek a fajok ma már nem, vagy csak igen ritkán találhatók meg Magyarország területén a Duna jugoszláviai szakaszán 1969-ben és 1983-ban épített gátak szinte teljesen elzárják a folyó felsőbb szakaszaihoz vezető útjukat.