Vágólapra másolva!
Az elkötelezett szavazók körében enyhén csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP közt a Tárki decemberi felmérése szerint. Erősödtek a kisebb, parlamenten kívüli pártok, a Jobbikot a biztos szavazó pártválasztók 12, az LMP-t 3 százaléka támogatja. Ez a Jobbik esetében 1, az LMP-nél 2 százalékpontos emelkedés az előző havi eredményhez képest. Az MDF és az SZDSZ 1-1 százalékon áll.
Vágólapra másolva!

Nőtt a parlamenten kívüli pártok - a Jobbik és az LMP - támogatottsága a Tárki legújabb, decemberi közvélemény-kutatása szerint. Az ezer fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a Fidesz továbbra is jelentősen vezet az MSZP-vel szemben, de a biztos szavazó pártválasztók körében némileg csökkent a különbség a két párt közt.

A Fideszt a teljes felnőtt lakosság 37 százaléka (októberben és novemberben 39-39 százalék volt ez az arány) támogatja, az MSZP-re a korábbi hónapokhoz hasonlóan a teljes lakosság 11 százaléka szavazna. Azok közül, akik biztosan elmennének szavazni, a pártválasztók közül 63 szavazna a Fideszre, (októberben és novemberben 68-68 százalék volt ez az adat), míg az MSZP-re 19 százalék - ez enyhe növekedés az elmúlt két hónap 17 százalékához képest. Az MSZP támogatottsága a Budapesten élők és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében nőtt meg az elmúlt hónaphoz képest.

A két nagy párt mellett továbbra is a Jobbik jutna a parlamentbe, ha most lennének a választások: a Tárki felmérése szerint decemberben a teljes népességen belül 7 százalék (októberben és novemberben 6 százalék volt), a biztos szavazó pártválasztók között pedig 12 százalék támogatja (októberben 9, novemberben 11 százalék volt az arány) a pártot. A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP támogatottsága 3 százalék, szemben az előző két hónapban mért 1-1 százalékkal. Az SZDSZ és az MDF a teljes lakosság körében és a biztos szavazó pártválasztók körében is 1-1 százalékos táborral rendelkezik.

Az előző hónaphoz képest, decemberben többen mondták azt, hogy elmennének szavazni egy "most vasárnapi választáson". A szavazásra jogosultak 51 százaléka venne részt biztosan, míg novemberben csak 44 százalék ígérte biztosra a részvételét. Nem nőtt ugyanakkor az egyértelműen elkötelezettek aránya, vagyis azoké, akik biztos szavazónak mondják magukat, és tudják is, hogy melyik pártot választanák.