Táncolni a buszmegállóban - hogyan védekezzünk a hideg ellen?

Vágólapra másolva!
Az utcán gyorsabban lépkednek, és útközben többször beugranak melegedni az üzletekbe. A buszokon összepréselődnek, kerülik a bő pulóvereket és csak mínusz tíz fokig korcsolyáznak - így élik túl a moszkvaiak a hetekig tartó súlyos mínuszokat, amelyekből a hétvégén Magyarország is kap egy kis ízelítőt. Az [origo]-nak egy hidegedzett moszkvai nő beszélt az orosz technikákról.
Vágólapra másolva!

A hétvégétől szokatlanul kemény éjszakai fagyokra számíthatunk, és napközben sem fog fagypontig emelkedni a hőmérséklet. Szombat és hétfő hajnalban különösen hideg idő várható, helyenként -15, -20 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. A rendkívüli hideg egészen a jövő hét elejéig tartja magát. (A várható időjárásról bővebben itt olvashat.)

Másfél hete extrém hideg van Moszkvában is: -20 és -30 Celsius-fok között váltakozik a hőmérséklet, Moszkva környékén szerda hajnalban -30 fokra hűlt a levegő. Ez a moszkvai hideg levegő érkezik a hétvégén Magyarországra, ezért az [origo] megkérdezett egy orosz nőt, hogy milyen praktikákat vetnek be a hideghez szokott moszkvaiak, hogy elkerüljék a fagyoskodást.

"Itt akkor mondjuk, hogy nagyon hideg van, ha -25 fok alá csökken a hőmérséklet. Ugyanakkor ez a decemberi -20 fok szokatlan, a hónap elején ráadásul még plusz 7 fok volt. Decembertől áprilisig -10 foknál hidegebb bármikor előfordulhat, de -20 fok vagy annál hidegebb nincs folyamatosan. Januárban, februárban és márciusban az átlag -12-15 fok között mozog a hőmérséklet" - vázolta fel a moszkvai tél keménységét az [origo]-nak az eredetileg szentpétervári, de évek óta Moszkvában élő Anna Winnik.

Moszkvában ezt így csinálják

Szerinte a moszkvaiak életstílusát két ponton változtatja meg a hideg: felgyorsulnak és bezárkóznak: "Akinek nincs autója, sokkal gyorsabban mozog az utcán. Aki nagyon fázik, gyakran beugrik egy meleg üzletbe egy kis szünetet tartani vagy megkéri a kollégáját, hogy vigye el a legközelebbi metrómegállóig. Lényegesen kevesebb embert lehet látni az utcákon, sokan áttelepülnek a kocsmákba, mozikba, gyorséttermekbe, múzeumokba stb. Az idősek leginkább otthon maradnak" - mondja.

Akiknek muszáj sok időt eltölteniük az utcán, együttműködőbbé válnak - mondta. "Az emberek például gyorsabban szállnak fel a buszra, és amikor már bent vannak, megpróbálnak összepréselődni, hogy még többen beférjenek és melegebb legyen. Ha sokat kell várni a buszra, nem ritka, hogy táncra perdülnek a megállóban vagy elsétálnak a következőig" - állítja.

Mínusz 20 fokban a moszkvaiak is felhagynak a szabadtéri sportokkal, -5-10 fokban viszont még vidáman korcsolyáznak, síelnek vagy szánkóznak.

Anna szerint a rendőrök a két számjegyű mínuszokban elnézőbbek a hajléktalanokkal, és napközben megengedik nekik, hogy meleg helyen maradjanak. "Az éjjeleket nem tudom, hogy élik túl, valószínűleg beveszik magukat a legközelebbi lakótelep lépcsőházába" - mondja Anna Winnik.

A moszkvaiaknak bevált túlélőruházatuk van az extrém napokra: "Prémbunda - Greenpeace ide vagy oda - sapka, egyujjas kesztyű, csizma, természetes anyagokból készült ruhák, mint a gyapjú vagy a pamut. Fontos a test vonalát követő ruha, de tilos a bő pulcsi. És ilyenkor nem jó olyan kozmetikumokat használni, amiben víz van - márpedig az igazi orosz nő smink nélkül nem lép ki a lakásból" - sorolja az öltözködési tanácsokat.

Forrás: AFP
A moszkvaiak igyekeznek összezsúfolódni a buszokban

Ilyenkor az orosz nők sutba dobják a diétájukat; sokat és kiadósan esznek. Ehhez Anna szerint egy kis vodkát vagy konyakot azért bátran lehet kortyolni, bár ilyenkor Moszkvában is inkább a forralt bor és a tea fogy.

A gázellátással Moszkvában nem szokott gond lenni, ha pedig nem elég meleg a lakás, az emberek elektromos fűtőtesteket vesznek. Ha mégis akad valami gond a fűtéssel vagy a melegvízellátással, a kommunális szolgáltatók elég gyorsan reagálnak.

Ami a hidegnek kitett technikai berendezéseket illeti, Anna szerint nem törvényszerű, hogy naponta lefagynak: "Nem tudom, mi ennek az oka: talán Oroszországban már eleve hidegtűrő technikai eszközöket gyártanak".