Az MSZP után a Fidesz bojkottálja a fővárosi közgyűlést

Vágólapra másolva!
Bár az MSZP visszatért a fővárosi közgyűlésbe, a Fidesz kivonult onnan. A szocialisták azon sértődtek meg, hogy Demszky Gábor főpolgármester és az SZDSZ szerdán nem támogatta egy előterjesztésüket. Mire megegyeztek, a Fidesz háborodott fel és közölte: nem vesznek részt a "kutyakomédiában".
Vágólapra másolva!

Ismét határozatképessé vált csütörtök délután a fővárosi közgyűlés, miután az MSZP képviselői - akik szerdán és csütörtök délelőtt még bojkottáltak az ülést - visszatértek az ülésterembe. A szocialistáknak és a szabad demokratáknak délután négy órára sikerült biztosítaniuk a határozatképességet, a 66 képviselőből 35 vesz részt az ülésen. Jelen van az MDF-ből kilépett, jelenleg független Vaskor László is.

A szocialisták újra napirendre veszik a budapesti egészségügyi modellről szóló szocialista előterjesztést, amelyet szerdán este nem szavaztak meg a képviselők, és ami oda vezetett, hogy a szocialista frakció felfüggesztette részvételét a közgyűlés munkájában. Horváth Csaba, korábbi MSZP-s főpolgármester helyettes szerint Demszky Gábor főpolgármester belátta, hogy politikai hibát követett el, amikor nem támogatta a javaslatukat.

Az MSZP-sek visszatértek az ülésre, a Fidesz-KDNP képviselői azonban épp csütörtök délután jelentették be, hogy távol maradnak. Tarlós István, a Fidesz-frakcióvezetője közölte: nem hajlandók két napig arra várni "vigyázzállásban a Városházán, hogy az MSZP-SZDSZ virtuálisan felbomlott koalíció mikor fejezi be a marakodást". A Fidesz frakcióvezető-helyettese korábban még azt közölte, készek biztosítani a közgyűlés határozatképességét, de Tarlós szerint a mostani "kutyakomédiában" nem hajlandók részt venni.

Az előterjesztés, amelyen az SZDSZ és az MSZP képviselői összekülönböztek, az úgynevezett Budapest Egészségügyi Modell koncepció megvalósításának része.Annak értelmében 600 millió forintot biztosítanának a központosított közbeszerzési funkció ellátásához a Fővárosi Egészségközpont Zrt. számára. Az SZDSZ-frakció Horváth szerint végül azzal a módosítással hajlandó támogatni az előterjesztést, hogy a zrt. nem külső forrást vesz ez igénybe a feladatra, hanem a közel félmilliárd forintos törzstőkéjét használhatja fel.