Megbénította a fővárosi közgyűlést a sértődött MSZP

Vágólapra másolva!
Bojkottálta a fővárosi közgyűlés csütörtök reggeli ülését az MSZP frakciója, amely néhány ellenzéki távomaradásása miatt határozatképtelenné vált. A szocialisták már szerdán kivonultak, mert az SZDSZ nem támogatta, hogy 600 milliót adjanak egy fővárosi egészségügyi zrt. létrehozására. Demszky Gábor főpolgármester szerint a szocialisták felelőtlenek.
Vágólapra másolva!

Határozatképtelenség miatt nem tudta megkezdeni munkáját csütörtökön reggel a fővárosi közgyűlés, amelyen nem vettek részt a szocialista képviselők, illetve több ellenzéki is távol maradt. Az ülésteremben a meghirdetett kezdési időpont után másfél órával is csak 29 képviselő volt jelen, miközben a határozatképességhez a 66 tagú a testületből legalább 34 képviselőre van szükség. Az ülést délutánra hívták össze ismét.

A szocialisták közül csak Wieszt János jelent meg reggel az ülésteremben, de ő is - mint mondta - magánemberként. Amikor az ülés kezdetén Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes névsorolvasást tartott, Wieszt János úgy válaszolt, hogy "távol van", ami derültséget keltett a Fidesz padsoraiban.

György István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta, a képviselőcsoport hozzájárult, hogy biztosítsa a határozatképességet a délutáni ülésen, így azon lesz, hogy délután még több képviselője legyen jelen. A Fidesz-frakció 26 tagú, ebből 17-en jelentek meg délelőtt, György szerint többen igazoltan hiányoztak.

A szocialista képviselők már szerdán sem vettek részt a közgyűlés munkájában, amely azonban az SZDSZ, a Fidesz-KDNP és az MDF képviselőivel még határozatképes volt. Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője szerda este javaslataik "teljes semmibe vételével", valamint a budapesti egészségügyi modellel kapcsolatos előterjesztésük leszavazásával indokolta a kivonulást.

A szocialisták 600 millió forintot biztosítottak volna egy egészségügyi zrt. létrehozására, amely a tevékenységét 2010 decemberében kezdené el. Demszky szerint az új fővárosi egészségügyi modellel kapcsolatban még az MSZP képviselői között sem volt egyetértés, hiszen közülük hárman nem szavazták meg Horváth Csaba korábbi szocialista főpolgármester-helyettes előterjesztését.

"Ha valaki már nem tagja a koalíciónak, akkor reformjellegű intézkedésre pénzt ne kérjen, mert politikailag már nem tud érte felelősséget vállalni. Nem kellett volna kilépni" - mondta a főpolgármester. Demszky szerint a politikában nem lehet megsértődni, a kivonulás ezért nem indokolható. A közgyűlés előtt kilencven előterjesztés van, amelyek a város működőképességéhez kellene - mondta a főpolgármester, aki ezért nem tartja felelős viselkedésnek a szocialisták döntését.

A közgyűlés szerda estig a több mint száz napirendi javaslatból csak négyet tudott megtárgyalni, de a testület meghozta a képviselők szerint legkellemetlenebb döntését a BKV tarifáinak emeléséről. A vonaljegy ára csaknem 7 százalékkal, míg a bérletek ára mintegy 4 százalékkal nő február 1-jétől. Ha az MSZP csütörtök délután is távol marad, az ellenzéki képviselők kerülnek többségbe a testületben, akik várhatóan nem szavazzák meg a csatornadíj-emelést, ami az áfa-emeléssel együtt ötödével emelné meg a szolgáltatás jelenlegi árát.