Sólyom: Jobban járt volna az ország az előre hozott választásokkal

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök szerint jobb lett volna az országnak, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásakor a parlament az előre hozott választások mellett dönt - mondta a Heti Válasznak adott interjújában. A lehető legkorábbra ki fogja írni a 2010-es választásokat - jelentette ki.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök szerint jobban járt volna az ország, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásakor az előre hozott választások mellett dönt a parlamenti többség. Erről a Heti Válasz című hetilap csütörtöki számában beszélt.

A köztársasági elnök azt mondta: így, hogy akkor csak kormányfőt váltottak, elvált egymástól a rövidtávú válságkezelés és a hosszú távú kibontakozás. Gazdaságélénkítésre, reformokra ennek a kormánynak sem ideje, sem pénze, sem támogatottsága nincs - mondta.

A köztársasági elnök a lapnak azt mondta: a 2010-es választásoktól az újrakezdést várja, és ismét kijelentette, hogy a lehető legkorábbra fogja kiírni a választásokat.

Az államfő szerint az IMF által elvárt, a kiadáscsökkentésre és hiányra korlátozott válságmenedzselésben sikeres a Bajnai-kormány, de az állam nagy alrendszerei a régi struktúrában működnek tovább. "Vagyis a válság többi része nincs menedzselve, ezért tovább mélyül" - jelentette ki.

Sólyom szerint a Jobbik azért is sikeres, mert az alkotmányos berendezkedést sokan kudarcnak érzik. Sólyom korrektnek nevezte Bajnai Gordon miniszterelnök és a közte lévő viszonyt.

Sólyom szerint Magyarország imázsa rengeteget romlott az utóbbi években. Mint mondta, államfőként a határon túli nemzetrészekkel kapcsolatban nagyon komolyan vett stratégia alapján dolgozik. 2004 decemberében a "fájdalmasan félresiklott" magyar-magyar viszony orvoslása érdekében bejárta az összes magyarlakta területet - mondta a lapnak.

Arra a kérdésre, hogy vállalna-e még egy elnöki ciklust, azt mondta: ha valakit felkérnek egy ilyen fontos tisztség betöltésére, erkölcsi kötelessége nagyon komolyan mérlegelni. Ahhoz azonban előbb kérni kell - nyilatkozta a Heti Válasznak.