"Ez a hideg egyszerűen fáj" - beszámoló az ország leghidegebb városából

Vágólapra másolva!
Az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét, -25 Celsius-fokot mértek hétfőre virradóra Szécsényben, ahová minden évben megérkezik a fogcsikorgató hideg. A polgármester szerint az emberek lassan hozzászoknak a hideghez, ami néha olyan kemény, hogy már fáj. A rászoruló családoknak tűzifát osztanak, a szomszédok figyelnek egymásra. A polgármesteri hivatalhoz egyelőre nem érkezett segélykérés a hideg miatt.
Vágólapra másolva!

A Nógrád megyei Szécsényben volt a leghidegebb Magyarországon hétfőre virradó éjjel: a városban -25,5 fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezzel idén télen, egyelőre Szécsény tartja a hidegrekordot.

"Minket itt mindig megtalál a hideg" - mondta az [origo]-nak Ágnes nővér, a szécsényi Betánia Idősek Otthonának vezetője, aki a ferences nővérekkel egy 12 ágyas idősotthont vezet. Az otthonban központi fűtés van, az otthon lakói a falak között nem igazán érezték a szélsőséges időjárást, a hidegftront érkezését viszont igen: "Az itt élő emberek a hidegfrontot nagyon érezték, nem sokat aludtak a múlt éjjel" - mondta Ágnes nővér.

"Lassan megszokjuk" - mondta az [origo]-nak Serfőzőné Fábián Erzsébet, a 6300 fős Szécsény polgármestere. Mint mondta, a város az elmúlt években többször bekerült a hírekbe a hidegrekordokkal, és most sem érte őket meglepetésként a mínusz húsz fokot is meghaladó hőmérséklet. Egyik kolléganője tréfásan megjegyezte, hogy a városra rendszeresen lesújtó hideg hatékonyabb, mint egy turisztikai kampány.

"Az extrém hidegek pontos okát nem tudjuk, mindenesetre közel vagyunk Szlovákiához, a Tátra nyúlványaihoz és a város egy medencében fekszik" - latolgatta az évente visszatérő hideg okait a polgármester. "Ez a hideg egyszerűen fáj - különösen a kézen és az arcon. Reggel a kocsiban -14 fok volt, az állomáson valószínűleg 8-10 fokkal hidegebb lehet. Valamiért mindig az állomáson mérik a leghidegebbet" - mondta.

Szécsény 2400 háztartásában gázfűtés, vegyes tüzelés vagy a kettő kombinációja van. A családsegítő központ visszajelzéseit figyelembe véve, az önkormányzat korábban tűzifát szállított a rászoruló családoknak. "Lassan az emberek ehhez is hozzászoknak, akárcsak a hideghez" - mondta Serfőzőné Fábián Erzsébet. "Többször előfordult már ilyen hideg, bár tavaly Zabar megelőzött minket, fel is voltunk háborodva" - mondta a polgármester. Hétfő reggelig a hideg miatt nem érkezett segélykérés az önkormányzathoz.

Vasárnapról hétfőre virradóra Martonvásáron és Zabaron is rendkívül hideg volt, a meteorológiai szolgálat szerint mindkét településen mínusz 24,2 fokot mértek. Borsodban a hőmérséklet -15 és -20 fok között volt a legtöbb helyen. A térségben a leghidegebb Edelényben és Sátoraljaújhelyen volt, -21, illetve -22 fokkal.

Magyarországon a decemberi középhőmérséklet 0,4 fok. December 20. környékén, a sokéves átlaghőmérséklet 1-1,5 fok körül alakul. December 20-a környékén 1927-ben is nagy hidegrekordok voltak: 20-án Kecskeméten -22 fok, egy nappal később Miskolcon -26 fok, 22-én ugyanott -27 fok - értesült az [origo] az ICI Interaktív Meteorológia munkatársától.

Hétfőn még fagyos, téli idő lesz Magyarországon, de a kedden érkező nedves, enyhe léghullámok hatására a hét második napján, az országban akár többfelé is előfordulhat ónos eső. Az enyhülést az okozza, hogy hazánk a Nyugat-Európa felett kiépült, markáns ciklon áramlási rendszerébe kerül bele, s így erős déli, délnyugati széllel nagy nedvességtartalmú, enyhe levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe. Ám, ami megörvendezteti mindazokat, akik utálják a mínuszokat, egyaránt veszélyezteti az autóval, kerékpárral vagy gyalog közlekedőket. (A várható időjárásról bővebben itt olvashat.)

A fagyos időjárásról szóló valamennyi cikkünket itt olvashatja el.