Sztrájkot hirdettek keddre a postai kézbesítők

Vágólapra másolva!
Sztrájkot hirdetett keddre a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete. A posta arra számít, hogy munkabeszüntetés nem okoz fennakadást a postai szolgáltatásokban, mert kevesen fognak részt venni az akcióban.
Vágólapra másolva!

December 22-től határozatlan ideig sztrájkot hirdetett a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete azért, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből. A szakszervezet szerint elsősorban az üdülők, a Krisztina körúti Postapalota, valamint a Szugló utcai székház eladásának bevételéből kell részesíteni a dolgozókat.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője azt mondta: úgy tudják, hogy a 11 ezer postai kézbesítő közül mindössze néhány tíz készül munkabeszüntetésre. Szerinte nem a sztrájk, hanem az időjárás jelent kihívást.

A Magyar Posta Zrt.-nél éppen a napokban született meg a 2010. évi bérmegállapodás, amit Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója jelentett be. Akkor a vezérigazgató azt mondta, a megállapodást a Kézbesítők Szakszervezete nem írta alá, de a jövő évi béremelésért ők sem sztrájkolhatnak, mert a jövő évi bérmegállapodás a reprezentatív szakszervezetek aláírásával érvényes.

Szűts szerint téves felfogás, hogy a kézbesítők az ingatlanbevételből való részesedést követelnek. Mint mondta, a jóléti ingatlanok eladásából 508 millió forint bevétel származott, és ezzel szemben 590 millió forintot fordítottak jóléti ingatlanok felújítására. A székházak eladásából befolyó bevételből pedig a tulajdonos döntése szerint a postai liberalizációt elősegítő beruházásokat kell finanszírozni.