Romagyilkosságok: a gyújtogatást elismeri az egyik gyanúsított

Vágólapra másolva!
Az emberölést nem, csak a gyújtogatást ismeri el a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja, K. István, aki ügyvédje szerint figyelemfelkeltésnek szánta tettét. Egy másik gyanúsított védője a Magyar Nemzetnek azt mondta, védencét három helyszínhez kötik a nyomok. Az NNI hétfőn közölte, hogy elkészültek a szakértői vélemények, így rekonstruálni tudják a bűncselekménysorozatot.
Vágólapra másolva!

Nem ölt embert, csak gyújtogatásban vett részt - állítja a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja, K. István - mondta a Magyar Nemzetnek a férfi védője, Gerecs Krisztián. Az ügyvéd szerint K. István figyelemfelkeltés miatt gyújtogatott. Az, hogy a rendőrség megtalálta védence DNS-ét egyes, a gyilkosságoknál használt fegyvereken, a védő szerint csak azt bizonyítja, hogy megfordult egyes helyszíneken, nem azt, hogy embert ölt.

Egy másik gyanúsított, P. Zsolt védője, Lőrincz Márton a lapnak azt mondta, védencét a galgagyörki, piricsei és tarnabodi helyszínekkel hozta összefüggésbe. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hétfőn közölte, hogy az elkészült szakértői vélemények szerint a cigányok elleni támadások elkövetői összesen négy fegyvert használtak, illetve a négy gyanúsított közül három DNS-nyomát több helyszínen is megtalálták (erről részletesen itt olvashat).

Az NNI szerint két gyanúsítottat 9, illetve 8 bűncselekménnyel, egy embert 3 bűncselekménnyel gyanúsítottak meg tettesként. A negyedik férfi pedig a megalapozott gyanú szerint a Tiszalökön 2009. április 22-én történt gyilkosságnál nyújtott segítséget két társának. Az eddig összegyűjtött bizonyítékok és adatok az NNI szerint elegendőek az egyes bűncselekmények rekonstruálásához.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti, Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak. Őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni, belvárosi szórakozóhelyen. Az NNI 120 fős külön egysége kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást.

2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

Ezen az oldalon minden hírt megtalál a cigányok elleni támadásokról.