Árvízvédelmi készültség a Bodrogon

Vágólapra másolva!
A Sajó után vasárnap délután a Bodrogon is elrendelték az árvízvédelmi készültséget.
Vágólapra másolva!

A Bodrog teljes magyarországi szakaszán elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi riasztást vasárnap délután.

A Sajó - amelyen harmadfokú az árvízvédelmi készültség - 353 centiméteres vízállással tetőzött a Borsod megyei Sajószentpéternél, este hat órára viszont már három centit apadt a víz szintje - mondta vasárnap este Csont Csaba Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője.

A Sajó legmagasabb árhulláma 1974-ben érintette ezt a térséget, akkor Sajószentpéternél a mértékadó vízmércén 390 centis vízállást mértek. A sajópüspöki térségben a szombati tetőzés óta a folyó több mint fél métert apadt a felső szakaszon, azonban az alsó szakaszokon továbbra is intenzíven árad. Eddig belterületi elöntésről az igazgatóság nem kapott információt - tette hozzá.

A Tarnán a már bekövetkezett tetőzések óta folyamatos az apadás, azonban a másodfokú készültséget a magas vízállások miatt továbbra is fenntartja a vízügyi igazgatóság. A elmúlt napokban bekövetkezett enyhe csapadékos időjárás, valamint a hóolvadás miatt a Bodrog és a Felső-Tisza vízrendszerében is árhullámok indultak el. A Bodrogon a Felsőbereckinél tapasztalható intenzíven áradó 558 centiméteres vízállásra tekintettel elsőfokú készültséget rendelt el az Ékövizig a folyó menti 68 kilométernyi árvízvédelmi védvonalra.

"Így összesen csaknem 300 kilométernyi árvízvédelmi töltésen van készültség az Ékövizig területén" - mutatott rá az osztályvezető, aki elmondta azt is, hogy a számítások szerint a jövő hét közepén 650 centiméteres, ezzel már a másodfokot elérő, vagy azt meghaladó vízállással etőzhet a Bodrog a felső szakaszán. A Tiszán érkező árhullámmal egyesülve a jövő hét közepén a Tokaj alatti folyószakaszon is másodfokú árvízvédelmi vízszintek kialakulását eredményezheti az áradás.