Apadnak a folyók Kelet-Magyarországon

Vágólapra másolva!
Apad a Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Túr és a Sajó is Észak és Kelet-Magyarországon. A vízgyűjtökön már nem olvad ugyanis a hó, és nem volt jelentősebb csapadék sem az utóbbi napokban. A levonuló árhullám után újabb borsodi utat nyithattak meg.
Vágólapra másolva!

Mindenütt apadnak a folyók a Felső-Tisza vidékén szerdára virradóra. A Felső-Tisza vidékéhez tartozó 200 kilométeres folyószakaszon kedvezően alakul az árvízi helyzet - mondta szerdán reggel Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. A Tisza hajnalban, Tiszabercelnél tetőzött, ezzel a mostani árhullám levonult a Felső-Tiszáról, az igazgatóság Tokajig tartó területéről.

A Szamos, a Kraszna és a Túr is apad. Kárpátalján fagyott, csapadék nem volt, így nem volt utánpótlása az árhullámnak. Az esetleges következő árhullám kialakulása attól függ, hogy lesz-e felmelegedés, illetve csapadék a külföldi vízgyűjtő területeken.

Ismét lehet közlekedni a 26-os számú főútról Sajóvelezdre vezető bekötőúton, amelyet korábban a Sajó áradása miatt zártak le - közölte a Magyar Közút Kht. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyelete szerda reggel. Vízátfolyás miatt ugyanakkor a Kesznyéten és Tiszaújváros, illetve a Muhi és Köröm közötti út egy-egy szakaszán továbbra sem lehet autózni.

Kedden még áradt viszont a Bodrog folyó, amely már tetőzött a szlovákiai Bodrogszerdahelynél. A Borsod megyei Felsőbereckinél kedden 620 centiméteres vízállást mértek. Sárospatak környékén várhatóan szerdán-csütörtökön tetőzik a folyó.