Vágólapra másolva!
Nem jelentek meg a szocialista és szabad demokrata önkormányzati képviselők az erzsébetvárosi képviselőtestület szerdai rendkívüli ülésén, így nem tudtak szavazni arról, hogy időközi választást írjanak ki a több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő Gál György mandátumára. Az ingatlanügyek miatt letartóztatott Gál mandátuma megszűnik ugyan, de a helyét már csak a jövő évi önkormányzati választásokon töltik be.
Vágólapra másolva!

Az Erzsébetvárosi képviselőtestületnek szerdai rendkívüli ülésén kellett volna döntenie arról, kimondják-e az ingatlanbotrány miatt több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő Gál György mandátumának megszűnését. Gál az önkormányzat gazdasági bizottságának vezetője, illetve az SZDSZ erzsébetvárosi frakcióvezetője volt, tavaly novemberben vették őrizetbe különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt. Az önkormányzati politikust azzal gyanúsítják, hogy egy vele összejátszó vállalkozóval 700 millió forint kárt okozott a VII. kerületi önkormányzatnak.

A szabályok szerint amennyiben valaki egy évig nem vesz részt a képviselőtestület ülésein, akkor ki kell mondani a mandátuma megszűnését, hogy a választási bizottság időközi választást írhasson ki. A szerdai ülésen azonban csak a javaslatot előterjesztő ellenzéki képviselők jelentek meg, az MSZP és az SZDSZ képviselői közül senki nem jött el, így nem tudták kiírni időközi választást. "A kormányzó többséget kellemetlenül érintené, ha nem az ő jelöltjüket választanák meg" - mondta Simon Péter MDF-es képviselő.

Gál mandátuma ugyan automatikusan megszűnt, azonban - mivel ez volt az utolsó időpont, mikor erről szavazni lehetett volna - a jövő őszi önkormányzati választásokig már nem lehet kiírni az időközi választást. "Ez az utolsó pillanat lett volna" - mondta az [origo]-nak Vattamány Zsolt, a helyi, háromfős Fidesz-frakció vezetője.

A mandátum megszűnésére két javaslat is született: az egyiket Simon Péter MDF-es képviselő nyújtotta be, de a helyi Fidesz, a Szövetség Erzsébetvárosért (Szem) és a KDNP is aláírta, a másikat a Fidesz frakcióvezetője, Vattamány Zsolt. A két egyforma javaslatot ugyanazok írták alá. Viszont ennek alapján két, azonos napirendű rendkívüli ülést tartottak szerdán. Az egyiken kilenc, a másikon tíz képviselő jelent meg, a határozatképességhez azonban 14 fő kellett volna, így egyik ülés sem járt eredménnyel.

Az erzsébetvárosi ingatlanügy miatt letartóztatták a kerület MSZP-s polgármesterét, a vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Hunvald Györgyöt is, aki társaival a gyanú szerint ismerősöknek, rokonoknak utaltak ki kedvezményesen lakásokat, illetve több kerületi ingatlant törvénytelenül becsültek fel, mielőtt külföldi befektetőknek értékesítették volna. Az ügynek eddig több mint húsz gyanúsítottja van.