Tovább áradnak a Körösök, árhullám a Tiszán

Vágólapra másolva!
A Körösök vízgyűjtő területén újabb csapadék hullott, a folyók tovább áradnak. Újabb árhullám indult el a Tiszán, a folyó két szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség, a Túron pedig másodfokú riasztás van érvényben.
Vágólapra másolva!

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek a Fekete-Körösön Antnál; a Körösök teljes vízgyűjtő területén újabb csapadék hullott - közölte az MTI-vel a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) szombaton.

A tájékoztatás szerint a Fehér-Körös vízszintje Gyulánál óránként 7-8 centiméterrel emelkedik, és várhatóan a délutáni órákban éri el az elsőfokú készültségi szintet.

Üzembe helyeztek két szükségtározót

A két folyón történő áradás miatt a Kettős-Körösön szombaton délután várható az elsőfokú készültség elrendelése. A védekezést könnyíti, hogy a nagyváradi vízügyi igazgatóság szombat reggel üzembe léptette a tamáshidai és a Kis-Zerindi árvízi szükségtározókat, csökkentve ezzel a Fekete-Körösön levonuló vízhozamot.

Korábban másodfokú készültség volt érvényben a Kettős-Körös jobb parti, a mezőberényi és az Élővíz-csatornai szakaszokon, szombattól pedig a Holt-Sebes-Körösi, valamint a szeghalmi védelmi szakaszokon is másodfokra emelték a belvízvédelmi készültséget. Tíz szivattyútelep segíti a víz átemelését a befogadókba, ugyanakkor a vízgazdálkodási társulások több szivattyútelepe is dolgozik a védekezésben.

Újabb árhullám a Tiszán

Közben újabb árhullám indult el a Tiszán: a folyó két szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség, a Túron pedig másodfokú riasztás van érvényben. Az elmúlt két napban jelentős, átlagosan 20-30 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtőn, a csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin újabb áradások kezdődtek, melyet több helyen belvízgondok is nehezítenek.

Az árhullám a Tisza kárpátaljai szakaszán szombat reggel tetőzött, a folyó hazai területen végig árad. Délelőtt Vásárosnamény és Záhony, valamint Tiszatelek és Gávavencsellő között kellett elrendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ezt várhatóan kiterjesztik Záhony és Tiszatelek közti szakaszra is. A Túr romániai szakaszán árad, itt a határszelvényben a korábban elrendelt riasztást másodfokúra módosították. A Kraszna és a Szamos is árad; előbbinél már elrendelték az elsőfokú riasztást, utóbbinál a két nap alatt közel 3,5 méteres vízszintemelkedés miatt szintén elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállásra számítanak a szakemberek.