Bajnai a Jobbikot nem engedi belenézni a pénzügyekbe

Vágólapra másolva!
A kormány minden pártnak megengedi, hogy belenézzen a pénzügyekbe, kivéve a Jobbikot, amelyet a miniszterelnök nem tart demokratikus politikai erőnek. Ez derült ki abból az interjúból, amelyet az MTI-nek adott Bajnai Gordon kormányfő, aki figyelmeztette a pártokat, hogy csak annyit ígérjenek a közelgő választáson, amennyit be is lehet tartani.
Vágólapra másolva!

"A Jobbikot egy olyan nézetrendszerű pártnak tartom, amelyet karanténba kellene zárni valamennyi demokratikus erőnek, és elhatárolódnia tőle. Én magam semmilyen módon nem szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy az ő nézeteiket legitimáljuk Magyarországon" - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök az MTI-nek adott interjújában, és jelezte azt is, hogy a választási kampány időszakában is másként fogja kezelni a szélsőjobboldali pártot, mint a többi politikai erőt.

Az ígérete szerint a választás után a politikától visszavonuló Bajnai közölte, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyei "nyitott könyvként" elérhetőek legyenek valamennyi, a választásokon résztvevő demokratikus párt számára. Azt mondta, hogy az ő legitim képviselőiknek lehetőséget adnak arra - akár többször is -, hogy "belenézzenek a könyvekbe". Ennek Bajnai szerint az az értelme, hogy "ugyanarról a tudásbázisról ígérhessen mindenki, később pedig ne mondhassák azt, hogy "csontvázak" vannak a szekrényben.

Arra a kérdésre, hogy van-e jelentősége annak, hogy azoknál a pártoknál, amelyek lehetőséget kapnak a pénzügyi-gazdasági betekintésre, a demokratikus szót használja, azt felelte: a Jobbikot nem tekinti demokratikus pártnak. Bajnai Gordon azt mondta, hogy természetesen elismeri a Jobbiknak azt az alkotmányos jogát, hogy indulhat a választásokon, de szerinte az elmúlt évszázad megmutatta, a demokrácia ellenségei is hatalomra vagy részhatalomra juthatnak a demokrácia eszközeivel élve és azokkal visszaélve.

A Jobbik megerősödése a tavalyi európai parlamenti választáson vált egyértelművé, amikor a párt meglepetésre három mandátumot is tudott szerezni. A Tárki legfrissebb, december közepén közzétett felmérése szerint ha most lennének a választások, akkor a Fideszen és az MSZP-n kívül csak a Jobbik jutna be a parlamentbe. A közvélemény-kutatás szerint decemberben a teljes népességen belül 7 százalék, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 12 százalék támogatja a pártot.

Bajnai a pénzügyekbe való betekintést azért említette, mert szerinte nagyon fontos, hogy a tavasszal esedékes választásokon minden párt csak annyit ígérjen, amennyit be is lehet tartani anélkül, hogy az veszélyeztetné az ország gazdasági helyzetét. A kormányfő szerint fegyelmezett gazdálkodás esetén 2011-től beindul a gazdasági növekedés, amely 3,5-4 százalékos lehet; szigorú költségvetéssel és további jelentős átalakítások eredményeként pedig tartóssá is válhat.

Mint mondta, ha a következő kormány a most megkezdett utat folytatja, akkor a következő négy év alatt összességében nagyjából 2.000 milliárd forint többletjövedelemmel gazdálkodhat. Szerinte tanulni kell a válságból, és "nem osztogatni, hanem bölcsen beosztani kell ezt a kétezer milliárdot". Azt mondta, hogy ezt a pénzt három dologra kell költeni: a múltra, azaz az adósságcsökkentésre; a jelenre, vagyis arra, hogy jobb, igazságosabb közszolgáltatást lehessen nyújtani; és adni kell a jövőnek is ebből a pénzből, mert a jövő, a fenntartható növekedés múlik azon, hogy lehet-e tovább csökkenteni adókat, és kordában tartani a hiányt.

Arra a felvetésre, hogy ezt a kétezer milliárdot majd elígérik a pártok a választási kampányban, úgy reagált: ő annak örülne, ha csak ennyit ígérnének el, de ezt "tételesen" tennék. Vagyis minden párt végre egyszer világosan kiszámolná, mire lehet elég ez a pénz, majd pontosan megmondaná, mire költené. Az emberek pedig ezek alapján választanának, és később ilyen programot kérnének számon a győztestől - jegyezte meg.