A szezonális influenza is követelt már áldozatot

Vágólapra másolva!
Az újévben három újabb, influenzás fertőzéssel összefüggésbe hozható haláleset történt. Egy nagykanizsai asszony nem a H1N1-vírustól, hanem a szezonális influenzában betegedett meg: ő a szezonális influenza első áldozata.
Vágólapra másolva!

Szilveszterkor és az újév első két napján 3 újabb, influenzás fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesítették az ÁNTSZ-t. Az elhunytak között van egy olyan, Nagykanizsán elhunyt asszony, akit nem a H1N1, hanem a szezonális influenza vírusa fertőzött meg - ebben a szezonban ő a szezonális influenza első áldozata.

December 31-e és január 2-a között 124 ember került kórházba súlyos influenzás tünetekkel, közülük 12-en intenzív ellátásra szorulnak, és 9 életveszélyes állapotban lévő beteget mesterségesen kell lélegeztetni - mondta a Független Hírügynökségnek Falus Ferenc országos tiszti főorvos vasárnap.

Azt még nem tudni, hogy a 124 újabb beteget pontosan melyik influenza-vírus fertőzte meg. Az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy az utolsó adatok szerint kevesebben fordulnak ugyan orvoshoz influenzás panaszokkal, mint korábban, a súlyos esetek száma és aránya azonban nem csökken.

Falus szerint a december 30-ig a laboratórium által igazolt, H1N1 vírussal összefüggésbe hozható 53 haláleset közül 15-ben az áldozatnak semmilyen alapbetegsége nem volt. A halottak közül egyébként 21 fertőzött egy alapbetegségben, 17 kettő vagy több alapbetegségben szenvedett. Az ÁNTSZ hivatalos adatai szerint a bizonyítottan újinfluenzás halálesetek között 1 áldozat az 5-14 éves korosztályba, 6 pedig a 15-29 évesek közé tartozott, 32 áldozat kora volt 30-64 év között, és 14 volt idősebb 65 évnél.

Falus Ferenc azt mondta: a háziorvosoktól beküldött mintákban csökken a világjárványt okozó H1N1 vírus aránya, és nő azon kórokozók hányada, amelyek az influenzához nagyon hasonló tüneteket okoznak. Így egyre több olyan fertőzött lehet, akit a parainfluenza, a Rhinovírusok, valamint a Chlamydia vagy a Legionella betegít meg.