Tartósnak ígérkezik, de egyelőre nem veszélyes az árhullám

Vágólapra másolva!
A levonuló ár miatt még mindig több ezer kilométeres szakaszon kell védekezni a Tisza mellékfolyóin. A Körösökön és a Tarnán, a tönkrement tarnazsadányi gátszakaszon harmadfokú a készültség. Szegeden a rakpartot lezárták, de készültséget nem rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Harmadfokú készültség marad érvényben a Tarnán, egészen addig, ameddig helyre nem állítják a Tarnóca jobb parti töltésén beszakadt csőzsilipet, és a hozzá tartozó töltést teljesen helyre nem állítják - közölte az [origo]-val Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője. Hétfő reggel 8 óra óta első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza Zemplénagárd és Sarud közötti szakaszán.

Első fokú készültség van érvényben a Bodrogon, ahol a csapadékvizeket szivattyús átemeléssel kell levezetni. Az Ékövizignél az elmúlt napokban 90 ember és 40 gépjármű vett részt a mentesítési munkálatokban.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Fetikövizig) tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában a vízgyűjtő területen csökkent a csapadék mennyisége, az esőt havazás váltotta fel, ezért a Tisza, a Túr és a Kraszna felső szakaszán megkezdődött az apadás. A Szamos romániai szakaszán Szatmárnémetinél vasárnap tetőzött. A Fetikövizig 390 kilométernyi szakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget. Beavatkozásra eddig nem volt szükség.

Tovább áradnak a Körösök, hétfőn reggel harmadfokú árvízvédelmi készültség volt a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön, első fokú a Sebes-Körösön és a Berettyón. Vasárnap este első fokú készültséget rendeltek el a Hármas-Körösön is. A mostani árhullámot az okozta, hogy az év utolsó két napján és január 1-jén a Fekete-Körös forrásvidékén 157 milliméter eső hullott, és ez az ott még meglévő 20 centiméteres hóréteget is olvasztani kezdte. A Körösök összefolynak, így az alsóbb szakaszok árhullámát a többi folyó felső szakaszán kialakult vízállások befolyásolják. Nem mindennapos ugyan a mostani árvíz, de nem is rendkívül magasak a vízszintek - írja a Független Hírügynökség a Körös-vidéki vízügyi igazgatóság vezetőjére hivatkozva.

Vasárnap este lezárták a szegedi rakpartot. Andó Mihály, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) főmérnöke az [origo]-nak azt mondta, a szegedi rakpart elöntését megérzi ugyan a város közlekedése, de ez a vízállás még elmarad az árvízvédelmi készültségi szinttől. Szegeden nem hirtelen, a nagy esőzések miatt szokott áradni, mint a Tisza felső szakaszán, hanem több árhullám adódik össze.

Hétfő délelőtti előrejelzések szerint az áradás üteme lassulni fog, mivel Szegednél a vízállást a Tisza és a Maros vízhozama együttesen határozza meg, és jelenleg a Maros tetőzik. Igaz, a hét második felében várható a most is áradó Körösök vízhozama, majd utána a jelenleg a folyó felső szakaszánál tartó tiszai árhullám megérkezése Szegedre, ezért több héten keresztül közepesen nagy vízállásra lehet számítani.