Alig néhány tűzijátékot visznek vissza

Vágólapra másolva!
Kedd éjfélig kell visszavinni a szilveszterkor fel nem használt pirotechnikai termékeket, de erre a gyakorlatban kevés példa akad. Az [origo] által megkérdezett céghez két tűzijátékot vittek vissza, miközben újév előtt tonnaszám adtak el belőle.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a nullához közelít azoknak a száma, akik szilveszter után visszahozzák a megmaradt tűzijátékokat" - mondta az [origo]-nak Lengyel Gábor, a pirotechnikai cikkeket forgalmazó EDEX Hungary Kft. ügyvezetője. A cég országszerte üzletláncok parkolóiban árulta az év utolsó napjaiban a különféle pirotechnikai cikkeket, összesen 40 tonna árut adtak el. "Ebből két darab 50 grammos rakétát hoztak vissza eddig" - mondta a cégvezető kedden délben.

Tapasztalataik szerint több oka is van annak, hogy nagyon kevesen viszik vissza a tűzijátékokat. "Ha megveszik, akkor már el is használják" - mondta Lengyel. Ugyanakkor az is gyakori szerinte, hogy ha megmarad is, a tiltás ellenére inkább "elrakják a következő szülinapra".

Pedig a megvásárolt és megmaradt tűzijátékokat, petárdákat január 5-én éjfélig vissza kell vinni a vásárlás helyére, ilyenkor az eladónak vissza kell adnia a pirotechnikai termék árát. Aki nem viszi vissza a felhasználatlan tűzijátékokat, hanem megtartja, az szabálysértést követi el, amiért megbírságolható.

Magyarországon tilos petárdázni, ez alól csak néhány, pontosan meghatározott kivétel van, mint amilyen az év utolsó napja. Szilveszter előtt minden évben december 28. és 31. között lehet tűzijátékokat vásárolni, amelyeket aztán 31-én 18 órától reggel 6-ig lehet felhasználni.