Vágólapra másolva!
Évi bruttó 875 ezer forintból választhatnak maguknak cafeteriajuttatásokat a gazdasági minisztériumban dolgozó köztisztviselők, így az eddig közzétett adatok alapján az összes tárca közül itt a legmagasabb a béren kívüli bónuszok keretösszege. A Pénzügyminisztériumban bruttó 597 ezer forintot, a szociális tárcánál 750 ezret adnak.
Vágólapra másolva!

A köztisztviselőknek adott fejenkénti bruttó 875 ezer forintos éves cafeteriajuttatással a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) az eddigi csúcstartó, havi csaknem 73 ezer forintból választhatnak juttatásokat a tárca dolgozói. A gazdasági minisztériumtól így megelőzi a második legbőkezűbb Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot, ahol évi 850 ezres bónusz jár (erről részletesen itt olvashat).

Mivel a keretösszegből kell fedezni a juttatás után fizetendő közterheket is, így attól függően, hogy a köztisztviselők milyen szolgáltatást választanak, változhat a végül kézhez kapott összeg, hiszen más adókulcs vonatkozik az egyes juttatásokra. A Varga István gazdasági miniszter által kiadott cafeteriáról szóló utasításban pontosan fel van sorolva, milyen béren kívüli juttatásokból választhatnak munkatársaik, kérhetnek például nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári támogatást, bérletet, internethasználatot vagy lakáscélra fordítható támogatást.

Azt is rögzítették, hogy melyik cafeteriát legfeljebb milyen mértékben lehet igénybe venni, például üdülési csekket maximum a minimálbérnek megfelelő összegig - vagyis 73 500 forintig - kérhetnek maguk és közeli hozzátartozójuk részére (ezt 25 százalékos adó terheli). Iskolakezdési támogatást gyerekenként nettó 22 050 Ft összegig választhatnak, míg melegétkezési utalványnál havi nettó 18 ezer forint a felső limit.

Az utasítás a Hivatalos Értesítő szerdai számában jelent meg, de az [origo] kérdéseire az NFGM sajtóosztálya is válaszolt kedd délután. Ebben megjegyezték, hogy a köztisztviselők illetményalapjának reálértéke évek óta csökken, a tizenharmadik havi illetmény megszüntetése és a jutalmazás radikális csökkentése az összjövedelem visszaesését eredményezte.

Az egészségügyi tárcánál 580 ezer jár

A cafeteriarendszert bevezető kormányrendelet értelmében a minisztériumoknak január 5-ig kellett meghatározniuk, hogy 2010-ben mekkora keretösszegből választhatják ki dolgozóik a béren kívül nekik járó juttatásokat. A határidőt több tárca is elmulasztotta, az [origo] valamennyit megkereste, hogy kiderüljön, náluk mennyi cafeteria jár.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya megkeresésünkre azt közölte: munkatársaiknak bruttó 580 ezer forint cafeteria jár 2010-ben. Hozzátették, a cafeteriarendszer bevezetésével azok a juttatások, amelyekre korábban a köztisztviselő jogosult volt, részben megszűntek - mint az eddig ruházati költségtérítés -, részben pedig beolvadtak a cafetériába, mint a választható étkezési utalvány.

Elmulasztott határidő

A Külügyminisztérium kérésünk ellenére egyelőre nem közölte, köztisztviselőik mennyi cafeteriakeretet költhetnek el 2010-ben. Balogh Dénes helyettes szóvivő szerdán azt mondta, még folyik a belső egyeztetés a miniszteri utasításról. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya cikkünk megjelenése után azt közülte: valamennyi dolgozóját egységesen éves bruttó 597 ezer forint összegű caféteria juttatás illeti meg, de ebből a keretből kell fedezni a juttatások adóvonzatát is.

A korábban már közzétett miniszteri utasítások alapján az oktatási tárcánál évi 250 ezer és 800 ezer forintos összeghatár között választhatnak a juttatásokból a köztisztviselők, míg az Önkormányzati Minisztériumnál, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál és a Miniszterelnöki Hivatalnál az éves keretösszeg fejenként 750 ezer forint. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál be kell érniük évi 450 ezer forintos béren kívüli juttatással a dolgozóknak, ennél is kevesebb, 400 ezer forint jár a környezetvédelmi tárcánál.