Nyomoznak a civilekkel huzakodó miniszter jegyzőkönyvei miatt

Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettes ellen nyomoz a XIII. kerületi rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügy hátterében Székely Tamás egészségügyi miniszter és Félix Péter, a Füstirtók Alapítvány lobbistája közötti vita áll. A feljelentést Félix tette, mert szerinte Székely illegálisan szerzett be az ÁNTSZ-től egy zajvédelmi jegyzőkönyvet.
Vágólapra másolva!

Félix Péter, a többek között a dohányzásellenes jogszabályok szigorításáért küzdő Füstirtók Alapítvány lobbistája feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségnél decemberben Székely Tamás egészségügyi miniszter ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt. A BRFK Kommunikációs Osztálya az [origo]-val azt közölte: "a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitánysága 2010. január 4. óta nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt, az ÁNTSZ egyik intézkedésével kapcsolatban. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség rendelte el egy magánszemély feljelentése alapján, az eljárás lefolytatására az angyalföldi kapitányságot jelölte ki."

A nyomozás hátterében Székely és Félix vitája áll. Félix 2008 őszén napi rendszerességgel tartott demonstrációt az Egészségügyi Minisztérium előtt. A demonstráció főleg abból állt, hogy Félix hosszan beszélt egy mikrofonba, többnyire Székely lemondását követelve, mert a miniszter szerinte nem tartotta be a dohányzásellenes intézkedések szigorítására vonatkozó ígéreteit. Székely szerint Félix a demonstráció során többször túllépte a megengedett zajszintet, ezért a miniszter feljelentette a lobbistát.

Székely a feljelentéshez csatolt egy ÁNTSZ által elkészített zajvédelmi jegyzőkönyvet. Félix azonban azt állítja, Székely "vélhetően illegálisan szerezte meg a jegyzőkönyvet", és kétségesnek tartja, hogy a miniszter fizetett-e a "200 ezer forint piaci értékű" jegyzőkönyvért.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya az [origo]-nak azt mondta, hogy a nyomozás elindításáról sem Székely Tamáshoz, sem a minisztériumhoz nem érkezett hivatalos információ a rendőrségtől. A minisztérium sajtóosztálya annyit közölt még az ügyről, hogy a miniszter ellenszolgáltatás nélkül kérhet felmérést, vizsgálatot az irányítása alatt álló szervektől, így az ÁNTSZ-től is.