Vádat emeltek az utast verő BKV-ellenőrök ellen

Vágólapra másolva!
Nyolc ellenőri feladatokat ellátó BKV-s biztonsági őr ellen emelt a vádat az ügyészség, mert 2008-ban egy éjszakai buszon összevertek és megrugdostak egy nekik ellenszegülő utast. A sértettnek nem volt jegye, de aznap már egyszer megbírságolták: az ellenőrök az ügyészség szerint lerángatták a lépcsőn, és a busz mellett, a járdán verték meg.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az ügyészség nyolc, a BKV éjszakai járatain szolgálatot teljesítő biztonsági őr ellen, akik 2008 decemberében bántalmaztak egy utast a Széna téren - közölte a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint a biztonsági őrök lerángatták a buszról, majd összeverték és megrugdosták áldozatukat, mivel annak nem volt jegye, és nem akart leszállni.

Az eset 2008. december 2-ára virradó éjjel történt a 906-os éjszakai buszon, ahol a vádlottak jegyellenőri feladatokat is elláttak. A sértett a Mechwart téri megállóban szállt fel a buszra, és amikor a jegyét kérték, helyette egy csekket mutatott fel, mert nem sokkal korábban már megbüntették.

A csekket az ellenőrök nem fogadták el, és jegyvásárlásra szólították fel az utast, ő azonban erre nem volt hajlandó. A vád szerint ezután a sértett szóváltásba keveredett két biztonsági őrrel, akik a következő, Széna téri buszmegállóban elkezdték letolni a buszról. Az utas megragadta a busz kapaszkodóit és az egyik ellenőr ruháját, de erre hárman kezdték ököllel ütni és rúgni, miközben letolták-lerángatták a járdára.

A történteket látva a többi vádlott biztonsági őr is leugrott a buszról, és mind a nyolcan a sértettre támadtak, a lábát kirúgták, és a földre döntötték - áll a vádiratban. A vádlottak a földön fekvő és összegörnyedő sértettet körbeállták és együttesen nagy erővel rugdosták, valamint ököllel ütötték, amelynek csak a busz indulását, illetve az ajtók záródását jelző csengő vetett véget.

A körülbelül egy percig tartó folyamatos bántalmazás következtében a sértett a fején és a mellkasán szenvedett zúzódást, amely ugyan nyolc napon belül gyógyult, de - figyelemmel az ütések és rúgások erejére, valamint a támadott testtájékokra - fennállt a nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülés reális lehetősége is. A II. és III. kerületi ügyészség ezért a vádlottakat társtettesként, csoportosan elkövetett garázdasággal, valamint súlyos testi sértés kísérletével vádolja.