Árad a Tisza és több mellékfolyója

Vágólapra másolva!
Árad a Tisza a folyó felső folyása mentén, azonban Magyarországon még nem kellett elrendelni az elsőfokú készültséget sem. A Tisza itteni mellékfolyói, a Túr, a Szamos és a Kraszna szintén árad vagy most tetőzik. A Sajón már elsőfokú a készültség, tovább áradnak a Körösök is. Folyamatosan mennek a szivattyúk is Szabolcsban, mert a belvíz nagy területeket öntött el.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban hullott csapadék hatására újra árad a Tisza felső szakasza, árvízvédelmi készültség azonban egyelőre nincs a folyón - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szombaton.

Az ukrajnai és romániai vízgyűjtőn az elmúlt napon átlagosan 3-5 milliméter csapadék hullott, amelynek hatására a térség folyói újra áradni kezdtek - mondta Bodnár Gáspár. Az igazgató szerint a Tisza Tivadartól lejjebb kismértékben árad. A védvonalak mentén készültséget egyelőre nem tartanak. Tiszabercel térségében a vízszint újra megközelítheti a legalacsonyabb készültségi szintet - tette hozzá. A Tiszafüred-Rakamaz közötti szakaszon elsőfokú a készültség, Tokajnál lassú apadás tapasztalható, a vízállás 674 centiméter.

A Túr az újabb kisebb árhullám érkezését követően a legalacsonyabb készültségi szint közelében tetőzött, és megkezdődött lassú apadása. A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetőjének közlése szerint a Szamos is árad, azonban a szombat reggeli vízállás az első fokú készültségi szint alatti. A Kraszna vízállása emelkedik, Ágerdőmajornál kismértékben árad a folyó, itt érvényben van az elsőfokú árvízvédelmi készültség.

Bodnár Gáspár a belvízi helyzetről elmondta: egy szakaszon másod-, a Szamos-Krasznaközben pedig elsőfokú belvízvédelmi készültséget tartanak. A tiszaberceli, valamint a Szamos-Krasznaközben lévő három szivattyútelep 590 ezer köbméter vizet emelt át pénteken a folyókba, így jelenleg több mint 6 ezer hektárnyi földterületet fed belvíz - tájékoztatott az igazgató. Az előrejelzések szerint a következő három nap alatt átlag 15-16 milliméter csapadékra kell számítani a vízgyűjtőn.

Árhullám a Sajón és a Körösökön

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Sajó teljes hosszára. A szlovákiai vízgyűjtő területeken hullott nagyobb mennyiségű csapadék hatására árhullám indult el a folyón, a Sajópüspökinél mért 203 centiméteres vízállásra tekintettel rendelték el az elsőfokú készültséget szombat kora este. Az árhullám várhatóan vasárnapra virradóra másodfokú szintet megközelítő, vagy azt meghaladó vízállással tetőzik majd, azaz a 250 centimétert is meghaladhatja.

Áradnak, vagy őrzik a korábban elért vízszintett a Körösök is. Egyre nagyobb területeket önt el viszont a belvíz a térségben - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombaton. A tájékoztatás szerint a Fehér-Körös vízszintje Gyulánál folyamatosan, óránként 3 centiméterrel emelkedett, már átlépte a másodfokú készültségi szintet. A Fekete-Körös a határ menti Antnál ugyan harmadfok mellett, 746 centiméteres vízállánál tetőzött, de az alsóbb szakaszon, vagyis Remeténél még mindig árad.

A Kettős-Körös vízszintje is áradást mutat Békésnél, ahol szombaton délelőtt elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Változatlan viszont a Sebes-Körös és a Berettyó vízállása, mindkét folyón továbbra is másodfokú a készültség, míg a Hármas-Körös vízmagassága Gyománál nem, de Szarvasnál még emelkedik. A Berettyó vízállása 446 centiméter, a folyó lassan apad. A Tisza ezen mellékfolyóin másodfokú az árvízvédelmi készültség.

A belvíz is ad munkát

A vízszint emelkedése miatt másodfokú készültséget rendelt el a Hortobágy-Berettyón szombaton a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bara Sándor védelemvezető. Borznál szombat reggel 304 centiméter volt a vízállás, a folyó még mindig árad. A Hortobágy-Berettyó torkolati árvízkapujánál csökken a vízszintkülönbség, jelenleg 41 centiméter, de az árvízkapu még mindig zárva van - tette hozzá.

Kisebb mértékben, de tovább emelkedett az igazgatóság területén a belvízzel elöntött területek nagysága: az elmúlt naphoz képest több mint kétezer hektárral növekedett, elérve a 25 740 hektárt. Ebből több mint kilencezer a vetés, míg csaknem nyolcezer hektár a szántóterület. Mind a tíz belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben. Az igazgatóság területén péntekhez képest újabb két önkormányzat, így már 15 település rendelt el belvízvédelmi készültséget. Dobozon továbbra is harmadfokú a készültség.