Nekiugrik a kulturális évnek Pécs

Vágólapra másolva!
Vasárnap este nyílik meg hivatalosan az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat Pécsett. Este hat órától a Széchenyi téren egyórás megnyitóünnepséggel kezdődik meg a kulturális év. Az ötéves előkészítés feszültségei után a város azt várja, hogy a programsorozat feledteti majd a korábbi hibákat és a nagyberuházások késéseit. Bajnai Gordon kormányfő a megnyitó előtt arról beszélt, hogy Pécs egy évig Magyarország kirakata lesz. A megnyitót élőben követheti majd az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

Délután négy órakor már gyülekezett a tömeg Pécs főterén, ahol este hatkor megkezdődik a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat megnyitó ünnepsége - jelentette tudósítónk Pécsről. A város utcái másutt kihaltnak tűntek, a Király utcában is csak kevés embert lehetett látni. A megnyitó ünnepséget élőben követheti majd az [origo]-n.

A Széchenyi téren egyórás műsort tartanak majd, amelyre tíz-tizenkétezer vendéget várnak a szervezők. Az ünnepségen Pécs történetét idézik fel a római kortól napjainkig. Több mint ezren - színészek, bábosok, pécsi diákok - szerepelnek majd, felelevenítve Pécs történetének főbb mozzanatait. Fellép a Pécsi Balett, a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház, a Szélkiáltó Együttes, Demjén Ferenc, Lang Györgyi, Kandech Evelyne és Balikó Tamás is. A megnyitó napjára a MÁV külön élményvonatot indított a városba Budapestről.

Lehetőség és felelősség az, hogy Pécs Európa kulturális fővárosa 2010-ben - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap Pécsett. A fesztivál hivatalos megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón a kormányfő arról beszélt: 2010 lehetőség arra, hogy Pécs felkerüljön Európa kulturális térképére, hosszú távú gazdasági, kulturális fejlesztéseket hajtson végre, felelősséget pedig azért jelent, mert idén Pécs lesz Magyarország kirakata, az ország második fővárosa. Bajnai szerint a kormány jó döntést hozott, amikor Pécs városát jelölte ki Európa kulturális fővárosának. Pécs a miniszterelnök szerint jó példája annak, hogy ha építés a cél, akkor össze tudnak fogni a magyarok, pártpolitikától függetlenül.

Pécs felkészült, és nagyon várja már, hogy elkezdődjön a hivatalos program - közölte Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A politikus szerint a város jól megoldotta a Magyarországon példátlan méretű projekt előkészítését. Páva azt mondta: Pécs befogadó, lokálpatrióta és jókedvű város, amely ezt az életérzést szeretné továbbadni az idelátogató vendégeknek 2010-ben.

Pécs idén 350 kulturális és 100 civil programmal várja a látogatókat, a szervezők akár egymillió vendégre is számítanak. A programokra 1 milliárd 850 millió forintot költenek, és további mintegy 200 millióról szponzorokkal tárgyalnak - mondta korábban Ruzsa Csaba, az EKF-et szervező Pécs 2010 Menedzsment Központ vezetője az [origo]-nak.

Lesz török hónap, német filmhét, sok szabadtéri fesztivál és nagykiállítás, és más - hazai és külföldi - településeken is rendeznek majd programokat. Az eredetileg tervezett nagyszabású programok közül néhány végül nem valósul meg, nem jön Pécsre például a U2, és nem jött össze a Szegedi Kortárs Balett, a győri és a pécsi balett összefogásával másfél éve szervezett Isteni Színjáték-előadás. Korábban a városnak nem sikerült elérnie azt sem, hogy a világ legnagyobb kórusversenyét, a Kórusolimpiát (World Choir Games) 2010-ben Pécsen rendezzék meg.

Összejön viszont a nagyszabású Bauhaus-kiállítás, és megrendezik a Nyolcak Európája című tárlatot is az első magyar radikális avantgard csoport - tagjai között Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön - megalakulása után 100 évvel. A nagyrendezvények közé tartozik majd a Cirkusz és Utcaszínház Fesztivál, a Magyar Fúvószenei Nagydíj verseny, vagy a Pánbalkán Art Piknik nevet kapott rendezvénysorozat. Több program az Essennel és Isztambullal - 2010 másik két kulturális fővárosával - való együttműködésre épül. Olyan, már korábban kitalált fesztiválokat is megrendeznek Pécsen, mint a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT, vagy a Múzeumok Éjszakája. Jövőre Pécsen tartják az EFOTT fesztivált is.

Az EKF ötéves, feszültségekkel teli előkészítés után kezdődik meg. Nem lesz olyan csillogó, mint tervezték, az év elejére az ötből csak egy nagyberuházás készül el, egy pedig várhatóan egyáltalán nem lesz meg időre. A programterv viszont összeállt, a szervezők abban reménykednek, hogy a remélt több tízezer látogató feledteti majd a problémás múltat. Korábbi cikkünkben részleteket talál a győztes pályázatról és az előkészítésről. Ebből a cikkből pedig megtudhatja, hogy a két testvérvárosban, Essenben és Isztambulban sem volt zökkenőmentes az előkészítés, ambícióból viszont ezekben a városokban sem volt hiány.