Újabb gyanúsítások a BKV hűtlen kezelési ügyében

Vágólapra másolva!
Hétfőn kihallgatták a rendőrök a BKV korábbi vezérigazgató-helyettesét, R. Miklóst, akit hűtlen kezeléssel gyanúsítanak - közölte a rendőrség. A férfi megtagadta a vallomástételt, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A kihallgatás után szabadon távozhatott. A rendőrség a cég gazdasági vezérigazgató-helyettesét is gyanúsítottként hallgatta ki ugyanebben az ügyben.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya R. Miklóst, a BKV korábbi vezérigazgató-helyettesét - áll a rendőrség hétfő délután kiadott közleményében.

R. Miklós vagyonkezelési kötelezettségét súlyosan megszegte, amikor 2008-ban 8 hónapon keresztül (2008. február 1. és 2008. szeptember 30. között), a tényleges munkát nem végző H. Éva részére különböző juttatások és munkabér kifizetését engedélyezte - olvasható a közleményben, amely szerint H. Éva fiktív foglalkoztatásával a BKV Zrt-nek 10,52 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A kihallgatás után szabadon engedték R. Miklóst, vele szemben nem volt személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés. R. Miklós megtagadta a vallomástételt, a gyanúsítással szemben panasszal élt. A BKV-val kapcsolatos büntetőeljárás során napokon belül további embereket fognak gyanúsítottként kihallgatni - írta a rendőrség.

Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes volt szóvivőjét, Horváth Évát még péntek reggel állították elő a rendőrök és gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja.

A gazdasági igazgató-helyettes is gyanúsított

Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki B. Tibort, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettesét a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn - írja az MTI. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője megerősítette: B. Tibort azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy vagyonkezelési kötelezettségét súlyosan megszegte, amikor 2008-ban és 2009-ben H. Éva részére juttatásokat, kifizetéseket engedélyezett. A szóvivő tájékoztatása szerint a szabadlábon védekező gyanúsított nem tett vallomást és a gyanúsítás ellen panasszal élt.

A gyanúsított sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrség azért hallgatta meg, mert felmerült a gyanú, hogy köze lehetett a kifizetésekhez. Mint mondta, tisztázta, hogy Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes egykori szóvivője nem volt a közvetlen beosztottja, nem volt vele munkakapcsolatban, nem ő vette fel, mert később érkezett a BKV-hoz, mint Horváth Éva, de ő írta alá felmondását. Hozzátette: a munkabér kifizetésével kapcsolatos papírokat és a jelenléti ívét sem látta. Közölte azt is: kifogással élt a rendőrségi felvetéssel szemben.

B. Tibor 2008 júliusában került a céghez, H. Éva munkaszerződését viszont még 2007 elején írta R. Miklós - közölte a BKV. A közlekedési vállalat szerint B. Tibor "munkába állását tehát jóval megelőzően voltak azok az intézkedések, amelyek alapján Horváth Éva alkalmazása történt". Ráadásul a BKV szerint H. Éva nem tartozott B. Tibor közvetlen beosztottai közé sem, és nem is volt felelős a foglalkoztatásáért.

B. Tibor jelenleg is a BKV Zrt. gazdagsági vezérigazgató-helyettese. Korábban cikkünkben az szerepelt, hogy B. Tibor már nem dolgozik a BKV-nál, rendkívüli felmondással távozott. A pontatlanságért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük - a szerk.

A BKV szerint B. Tibor azonnali hatállyal, végkielégítés nélkül elbocsátotta H. Évát, amikor kiderült, hogy a nő nem végez valós munkát. "Dr. Kocsis István vezérigazgató bizalma töretlen a gazdasági vezérigazgató-helyettes iránt és az iratok áttekintése után nem tartja felelősnek Horváth Éva alkalmazásának kérdésében" - zárul a közlemény.

A rendőrség múlt hét szerdán vette őrizetbe a BKV korábbi humánpolitikai igazgatóját, Sz.-né Sz. Eleonórát, akik különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsítanak a végkielégítési ügye miatt. A rendőrség már akkor közölte, hogy a következő napokban újabb embereket fognak gyanúsítottként kihallgatni a BKV ügyében. A BRFK kedden is jelezte, hogy az ügyben további személyeket fognak gyanúsítottként kihallgatni.