Nincs fennakadás a ferihegyi sztrájk miatt

Vágólapra másolva!
Miután a Malév Ground Handling Zrt. elutasította a szakszervezet javaslatait, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet sztrájkba kezdett Ferihegyen hétfő este. A 8 órakor indult sztrájkról még nem tudni, meddig húzódhat, ám egyelőre nem okozott még fennakadást a repülőtér forgalmában.
Vágólapra másolva!

Sztrájk kezdődött a ferihegyi repülőtéren hétfő este, miután eredménytelenül zárult a dolgozók és a földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling Zrt. vezetése között zajló tárgyalások hétfői fordulója is - közölte a munkabeszüntetés megkezdését követően a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ).

Zavartalan a Malév forgalma egyelőre a ferihegyi sztrájk ellenére, a munkavállalók közül csak néhányan szüntették be hétfőn este a munkát - közölte Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője. Hegedűs Ádám elmondta, hogy a Malév négy esti járata menetrend szerint elindul. Kedden reggel 7 óra 15 perckor indul a légitársaság első két járata, Brüsszelbe és Amszterdamba, egyelőre úgy tűnik, időben.

A LESZ közölte: több - az új kollektív szerződésre, valamint az annak hiányából fakadó veszteségek kompenzálására vonatkozó - javaslattal érkeztek az egyeztetésre, a vállalat vezetése azonban rendre elutasította ezeket, előremutató javaslatokat viszont továbbra sem tett. A dolgozók azért nyúltak a sztrájk eszközéhez, mert a nyereséges vállalat alkalmazottainak bére újabb megvonások után az idén ismét csökken - állítja a munkavállalói szervezet.

A szakszervezet továbbra is nyitott a munkaadóval történő konstruktív egyeztetésre - tartalmazza a LESZ közleménye. Csorba Attila, a LESZ elnöke egyelőre nem tudott adatot közölni arról, hogy hányan vesznek részt a sztrájkban. Közölte: az este 8 órakor kezdődött munkabeszüntetés időtartamáról a dolgozók fognak dönteni.

A LESZ 2008 tavaszán, két szakszervezet összeolvadásával alakult, a hazai légiközlekedési ágazat legnagyobb érdekképviseleti szerve, a MAPLÉSZ (Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség) tagja. Több ferihegyi vállalatnál is jelen van, tagjainak száma több mint 1200.