Mégsem indul egyéniben Lendvai

Vágólapra másolva!
A korábbi bejelentéssel ellentétben mégsem indul el egyéni jelöltként az országgyűlési választáson Lendvai Ildikó pártelnök budafoki körzetében, ahol a korábbi választási években megmérette magát - írja a Népszabadság online kiadása. A lap szerint egy operaénekest indítanak helyette.
Vágólapra másolva!

Visszalép az egyéni indulástól a tavaszi országgyűlési választásokon az MSZP pártelnöke, Lendvai Ildikó - írta hétfő délután a Népszabadság online kiadása, meg nem nevezett forrásból származó értesüléseire hivatkozva. Lendvai hosszú ideje mindig a budapesti 32. számú, budafoki választókörzetben indult, legtöbbször sikerrel. 1994-ben nyerte el először a budafoki mandátumot, 1998-ban viszont veszített Németh Zsolttal, a Fidesz külügyi kabinetének vezetőjével szemben, ezért ebben az évben csak listás helyről jutott Lendvai a parlamentbne. 2002-ben Lendvai legyőzte Németh Zsoltot, majd négy évvel később új kihívóját, Németh Zoltán budafoki tanárt, helyi alpolgármestert is.

A nol.hu úgy tudja, idén a szocialisták Lendvai helyett Szincsák Józsefet indítják a mandátumért a fideszes tanár ellen. Szincsák okleveles építészmérnök, az Operaház egyik korábbi magánénekese, a kerület ismert személyisége. A lap információi szerint Lendvai visszalépése mögött elsősorban az áll, hogy miután a kormányfőjelölt Mesterházy Attila sem indul egyéniben, így a pártelnököt sem küldik körzeti csatába. A másik ok a lap szerint az lehet, hogy egy egyéni választókerületi kampány egész embert kíván, Lendvaira pedig nagyobb szükség van az országos kampányban. A párt fővárosi listáját továbbra is Lendvai Ildikó vezeti, így valószínűleg szerez parlamenti mandátumot.

A MSZP még október végén azt közölte az [origo]-val, hogy Lendvai megméretteti magát egyéniben. Az MSZP ekkor küldte el az [origo]-nak azoknak az egyéni jelölteknek a listáját, akik a párt a fővárosban akar indítani. Erről bővebben itt olvashat.

A nol.hu szerint változás lesz a II. kerületben is, ahol a korábbi döntés értelmében Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes indult volna. Helyette Donáth László református lelkészt indítanák, ezt azonban előbb a helyi küldöttgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

A Népszabadság online információi szerint Lendvai budafoki körzetében szerdán hoznak hivatalos döntést az ügyben, a II. kerületben pedig a jövő héten hagyhatja jóvá a küldöttgyűlés a Horváth-Donáth cserét. A lap szerint az MSZP fővárosi, egyéni jelöltjeit január 21-én, egy nyilvános értekezlet keretében mutatják be hivatalosan.