Népszabadság: Visszatartják a segélyeket Nyírkátán

Vágólapra másolva!
Szeptember óta nem, vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szoruló embereknek az úgynevezett rendelkezésre állási támogatást (rát) a nyírkátai önkormányzat - írja a Népszabadság. A lap szerint az elmúlt hónapokban többen csak azért nem haltak éhen, mert a Baptista Szeretetszolgálat élelmiszeradományokat juttatott el a faluba.
Vágólapra másolva!

Nem fizeti ki szeptember óta a nyírkátai önkormányzat az úgynevezett rendelkezésre állási támogatást (rát), amely az aktív korú munkanélkülieknek jár, amennyiben nem tudnak számukra közmunkát biztosítani - írja a Népszabadság.

Az is előfordul, hogy az önkormányzat felé is eladósodott családok szociális ellátásából visszatartják az elmaradt kommunális díjakat. A lap szerint ez törvénytelen, mert a jogszabályok szerint tartozást nem lehet behajtani bizonyos jövedelemtípusokból, ilyen a táppénz, a gyes, a családi pótlék vagy a munkanélküli segély, de a szintén létfenntartásra szolgáló rendelkezésre állási támogatás is.

A rát-ot - ellentétben a családi pótlékkal vagy a gyessel - nem közvetlenül az államkincstártól kapják az erre jogosultak, hanem az önkormányzatokon keresztül. A településeknek ugyanis húsz százalék önrésszel hozzá kell járulniuk a támogatáshoz.

Nyírkáta polgármestere, Jenei Sándor azt mondta, az önkormányzatnak nincs pénze a segélyekre. Hozzátette, a napokban hitelből rendezni fogják a szociális segélyeket, de elképzelhető, hogy februártól ismét csak részletekben tudnak fizetni.

Kovárik Erzsébet, a szociális tárca államtitkára szerint a rendszerváltás óta először fordul elő, hogy egy önkormányzat nem fizeti ki a segélyeket. Ennek ellenére nincs mit tenni, mert a polgármester nem alkotott rendeletet arról, hogy nem fizeti ki a segélyeket, így nem tudják számon kérni. A minisztérium ezért karácsony előtt a karitatív szervezetekhez fordult. A baptisták küldtek élelmiszereket Nyírkátára, ezzel a lap szerint a jövedelem nélküli embereket az éhezéstől mentették meg.

Nyírkátán kívül a nyírbogáti segélyezetteknek is részletekben, vagy az elmaradt kommunális díjak levonását követően fizetik ki hónapok óta a szociális segélyeket - mondta hétfőn Tejfel László, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Tejfel közölte, hogy a nyírkátai és a nyírbogáti segélyezettek a kisebbségi és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordultak, és kártérítési eljárást indítanak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település két önkormányzata ellen. Tejfel szerint hasonló problémák vannak a segély-kifizetések terén Nyírmihálydi településen is.