Tömött járművek, gyaloglók jelzik a BKV-sztrájkot

Vágólapra másolva!
Éjféltől sztrájkolnak a BKV dolgozói. A nagyobb csomópontokban már kora reggel tele voltak a megállók buszra és villamosra várókkal. A trolik, a HÉV és a metró járnak, a buszok és a villamosok közül azonban csak néhány járat indult el, azok is ritkán és kiszámíthatatlanul közlekednek, nagy rajtuk a tömeg. A sztrájkolók egyelőre kitartanak, a BKV és a szakszervezetek közötti tárgyalások kedd délután folytatódhatnak.
Vágólapra másolva!

Már kora reggel szokatlanul sok gyaloglót lehetett lánti Budapesten, ahol nulla órától sztrájkolnak a BKV dolgozói. Buszokkal és villamosokkal csak elvétve találkozni a városban.

Az [origo] munkatársa reggel fél hat körül a Thököly úton látott néhány 173-ast, a Stefánia úton pár trolit, illetve a Mester utcánál egy hatos villamost. A Blaha Lujza téren és a Nagykörúton a nagyobb csomópontoknál sokan álltak a megállókban. Az Üllői útnál volt, aki 35-40 perce hiába várta a villamost, amely a szokásosnál jóval ritkábban jár. A körúton és a Petőfi hídon sokan gyalog indultak el.

Az utasok közül volt, aki fél-, illetve volt, aki egyórás késésben volt. Sokan mondták az [origo]-nak, hogy hosszú gyaloglásra kényszerültek. A BKV közleményben jelezte, a járművek a menetrendhez képest ritkábban követik egymást. Reggel hét óra előtt a Moszkva téren csak villamosokat és volánbuszokat látott az [origo] másik munkatársa, mást nem. Utasok várakoztak a buszmegállókban, abban reménykedtek, hogy jön a járat. "Mi is szívunk" - mondta az egyik idegeskedő utasnak a forgalmi ügyelet egyik dolgozója.

A tájékoztatás hiánya

Sok a tanácstalan utas, akik annak ellenére várnak, hogy nem jön jármű. A Moszkva téren és a Deák téren is sokan álltak olyan villamosok megállóiban, amelyek egyáltalán nem járnak. Többen arra panaszkodnak, hogy nincs tájékoztatás, a megállókban ugyanis nincs kiírva semmi, a hangosbemondó a Moszkva téren pedig csupán egyszer mondta be, hogy tíz perc múlva jön a 4-6-os villamos.

Az utasok általában nem dühösek, többen egyetértettek a sztrájkolókkal, de vannak, akiket felháborít a dolog.

A Keleti pályaudvaron a vonatközlekedés zavartalannak tűnt. Az [origo] ott azt tapasztalta, hogy ugyan ki van írva, hogy a Keleti és Kelenföld között mentesítő vonatok indulnak, az azonban, hogy mikor és honnan, az nem. A Baross téren nem látni 24 es villamost, de trolit igen, és a metró is jár.

Ami jár, az kiszámíthatatlan és dugig van

A BKV szerint kedd reggel összesen 200 autóbuszra lehet számítani, amelyekből 20 saját, 39 volánbusz, 120 pedig alvállalkozói jármű, illetve 18 egyéb busz jár még. A BKV honlapja szerint a metró-, a HÉV- és a trolibuszjáratok minden vonalon menetrend szerint közlekednek. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei hétvégi menetrend szerint, a Szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként közlekedik.

A buszok közül a következők járnak: 8, 25, 30, 57, 58, 63, 85, 103, 124, 128, 150, 153, 161, 166, 170, 225, 244, 272. A buszok többsége a megszokottnál jóval ritkábban jár. A 212-es a Boráros tér és a Déli pályaudvar között jár - 80-90 percenként. A reggeli csúcsidő után nem közlekedik a 124-es busz, de az alvállalkozói járatok járnak.

A villamosok közül csak a 6-os, 3-as, 2-es, a 28-as a 41-es jár, mindegyik a szokásosnál jóval ritkábban, a 6-os villamosok a BKV szerint például 15-20 percenként követik egymást. Az 1-es villamosok a teljes vonalon 18 percenként, a 41-es a Bocskai út és Kamaraerdő között járnak. A 2-es villamos negyedóránként, a 28-as pedig óránként közlekedik. A legtöbb busz- és villamosjárat helyett hamarosan az éjszakai járatok fognak közlekedni, a BKV szerint például már nem jár a 6-os villamos sem. Helyette félóránként pótlóbuszok járnak.

Az [origo] munkatársai azt tapasztalták, hogy a járművek kiszámíthatatlanul közlekednek, sokszor rövid busz jön csuklós helyett, gyakran negyed óráig nem jön járat, majd egymás után több is érkezik. A buszokon és a villamosokon nagy a tömeg. A Móricz Zsigmond körtéren a végállomásra beálló üres hatos villamos például percek alatt úgy megtelt, hogy a várakozók közül sokan már nem fértek fel. Nézze meg, mit szólnak az utasok a sztrájkhoz:


A MÁV-START Zrt. azt közölte, hogy a BKV-sztrájk miatt több vonatot közlekedtetnek számos elővárosi vonalon, és egyes szerelvények több vasútállomáson is megállnak. A szerelvényeken az utasok a fővárosi tömegközlekedésben használható, a BKV Zrt. és a MÁV-START Zrt. járataira is érvényes Budapest Bérlettel, vagy érvényes vasúti bérlettel, illetve vonatjeggyel tudnak utazni. A MÁV-Start menetrendszerinti vonatain felül különvonatokat is közlekedtet Budapest-Nyugati pályaudvar és Óbuda állomások, valamint Budapest-Keleti és Kelenföld állomások között.

A Volánbusz negyven darab többletbuszt közlekedtet. A Volán "BKSZ-es járatai" valamennyi budapesti megállóhelyen megállnak, a BKV-bérleteken kívül az agglomerációban a környéki bérleteket is elfogadják a sofőrök. A Volán buszai megállnak a vonalukon érintett BKV megállókban, ahol a járművekre fel lehet szállni. A forgalmi lehetőségek függvényében a menetrendszerinti járatokon kívül mentesítő járatokat indítanak a szolgáltatók - áll a közleményben. A távolsági járatok BKV-bérlettel nem vehetők igénybe, de szabad férőhelyek esetén jegyváltás mellett szintén használhatók a menetrendi megállóhelyek között.

A szabadnapos taxisok is beálltak

"Izzanak a vonalak, de már tegnap is öt-hatszor több előrendelést vettünk fel a szokásosnál" - mondta az [origo]-nak kedd reggel a fővárosi 6x6 Taxi marketing igazgatója, Medgyes Péter. Minden kocsijuknak folyamatosan akad fuvar, és még azok a taxisok is az utakon vannak, akik egyébként most nem dolgoznának. Ennek ellenére az utcán csak úgy leinteni szinte lehetetlen taxit, örülnek, hogy odaérnek a felvett címekre.

Az igazgató szerint sok fővárosi cég rendel autót alkalmazottainak, gyakran úgy, hogy összeszedik őket a városban, így biztosan beérnek a munkahelyükre. Pontosan nem lehet megmondani, mennyivel keresnek többet a taxisok a sztrájk miatt, de Medgyes úgy becsülte, minimum a szokásos bevétel két-háromszorosára számíthatnak.

Telefonálók és csatornatisztítók lassítják a forgalmat

Javult a forgalmi helyzet délelőtt a reggeli helyzethez képest Budapesten, így a bevezető utak felszabadultak, már csak a hidak környékén és a belvárosban van zsúfoltság - közölte a Fővinform. A tömegközlekedésben is javulás tapasztalható.

Kedd délelőtt nehezen járható a Hegyalja út és az Erzsébet híd környéke, a Bocskai út és a Petőfi híd, valamint a Lánchíd és az alagút. A belvárosban, a nagykörúton és környékén nagy a zsúfoltság. A javulás annak köszönhető, hogy az emberek beértek a munkahelyükre. A délutáni csúcsforgalom még jelentősen megnehezítheti a fővárosi közlekedést.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az [origo] városban autózó munkatársai szerint reggel állt a Szilágyi Erzsébet fasor, a Moszkva tér dugig van álló autókkal, torlódik a Szentendrei út, és a budai rakpart is bedugult. Beállt a Fő út is, de amint egyik kollégánk megjegyezte, részben azért haladnak lassan az autósok, mert gyakorlatilag mindenki telefonál a kocsijában, vélhetően információt kér, vagy azt közli a munkaadójával, hogy késni fog.

Egyik kollégánk a Budafoki úton azt tapasztalta, hogy a csatornázási művek munkatársai éppen a BKV-sztrájk idején dolgoznak az úton. A munkások felszedték a csatornafedelet, miközben két, egymástól körülbelül 20 méterre lévő teherautó gyakorlatilag megállítja az egyébként is zsúfolt út közlekedését, ezzel több száz méteres dugót okozva.

A Fő utcában reggel sok volt az autós, többen használják a buszsávot - a BRFK külön közleményben figyelmeztetett, hogy ez a sztrájktól függetlenül tilos -, a Batthyányi téren a megállók üresek. A Kerepesi út torlódik, lassan, de járható a város felé. A téli reggelhez képest több a biciklis és a gyalogos a Gellért téren, az autók torlódnak. A Szabadság híd áll, a téren minden sáv tele van. A hidaknál az látható, hogy egyes autósok felvesznek gyaloglókat.

Demszky: a sztrájk értelmetlen

A BKV-sztrájk értelmetlen, mert a szakszervezetek követelését nem lehet teljesíteni. Olyan privilégiumhoz ragaszkodnak, amelynek a kifizetése a közlekedési társaság jövőjét veszélyeztetné - közölte Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság keddi ülése után.

Demszky felszólította a BKV-dolgozókat, hogy vegyék fel a munkát, az érdekképviseleteket pedig arra, hogy kössék meg a menedzsment által kidolgozott kollektív szerződést. Ez ugyanis a munka törvénykönyvében rögzített lehetőségekhez képest fejenként évi 50 ezer forinttal többet juttat a dolgozóknak - mondta. A tárgyalások a szakszervezetekkel várhatóan kedd délután 2 órakor folytatódnak.

ForrA!s: MTI

Ki sztrájkol?

Egyelőre nem függeszti fel a határozatlan idejű sztrájkot a BKV 14 szakszervezete - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője kedd délelőtt. A munkabeszüntetést sikeresnek nevezte, mert a buszok és villamosok vonalán teljes, 100 százalékos a sztrájk támogatottsága. Az, hogy néhány busz, illetve villamos jár, annak köszönhető, hogy alvállalkozók vagy a sztrájkhoz nem csatlakozott szakszervezetek adják a sofőröket - mondta. Korábban azt mondta, Budapest négy buszgarázsában 100 százalékos a sztrájk, egyetlen járat sem indult el. A pesti oldalon három villamosremízből összesen 11 jármű indult el üzemkezdet után, a budai oldalon egy sem.

A BKV-nál működő 25 szakszervezet közül 14 sztrájkol. Ezek közül a legtöbb buszos érdekképviselet, de minden ágazatból csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább egy szervezet. A sztrájkoló szakszervezetek az összes dolgozó körülbelül felét képviselik. A BKV-nál 12 ezren dolgoznak, az érintett 14 szakszervezetnek 5700 tagja van.

Nemes szerint a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettesének irányítása alatt, hétfő este idegen sofőrök elvitték a végállomásokról a buszokat, anélkül, hogy azt átvizsgálták volna, ezért feljelentést tesznek. Szerinte, ha ezeket a járműveket sztrájktörésre használják, szintén feljelentést tesznek. (A BKV tájékoztatása szerint mellékfoglalkozású szerződéssel rendelkező járművezetők, szakoktatók, területi vezetők vitték az autóbuszokat a Kőér utcai járműtelepre.)

Nemes szerint a munkabeszüntetés határozatlan időre szól. A tárgyalásokról azt mondta: várják a munkáltató hivatalos javaslatát a következő forduló időpontjára, amelyet nagy valószínűséggel elfogadnak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A BKV alkalmazottai éjféltől sztrájkolnak, mivel nem sikerült megállapodniuk a céggel az új kollektív szerződésről. A BKV és a szakszervezetek a keddi egyeztetéseken már az elégséges szolgáltatásról sem tárgyaltak (erről bővebben itt olvashat). A sztrájk határozatlan idejű, így elvileg a sztrájkolók bármikor lefújhatják, de akár napokon, heteken át is tarthat.

Bombariadó

A BKV szerint az éjszaka bombariadó volt a kelenföldi, a dél-pesti és az óbudai buszgarázsokban, valamint a Ferencváros és a Hungária villamos kocsiszínekben. A rendőrségi vizsgálat reggelig folyt, de ez a közlekedést nem befolyásolta.