Hétvégi szmogriadó béníthatja meg végleg a fővárost

Vágólapra másolva!
Elrendelheti a szmogriadót a fővárosi önkormányzat a hétvégén. A meteorológus szerint az időjárás miatt egyre nő a káros anyagok aránya a levegőben.
Vágólapra másolva!

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája szerint a hétvégére érheti el a főváros levegőjének szennyezettsége azt a kritikus mértéket, hogy a hivatalnak el kell rendelnie a szmogriadót. A hivatalnak nincsen mérlegelési lehetősége, a törvények értelmében el kell rendelni a riadót, ha azt a káros anyagok szintje indokolja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a következő tíz napban nem várható változás az időjárásban: marad a borús, ködös idő. Ez az időjárás kedvez a káros anyagok felhalmozódásának, mert nagyon kevés a légmozgás, vagy szinte nincs is.

A por és a nitrogén-oxid (ezt az autók bocsátják a levegőbe) koncentrációja már most is közelít az egészségügyi határértékhez. Ezek hétvégére már át is léphetik a törvényileg szabályozott szintet.

A fővárosi közgyűlés tavaly augusztusban módosította a budapesti szmogrendeletet: pontosan megszabták, milyen autók közlekedhetnek korlátozás nélkül még a szmogriadó alatt is Budapesten. A szmogrendelet szerint a főpolgármester elrendelheti a gépjárművek használatának korlátozását Budapesten belül, mégpedig az autók rendszámának utolsó számjegye alapján, tehát aszerint, hogy egy autó rendszáma páros vagy páratlan.

A korlátozás alól mentesülnek a helyi, helyközi és távolsági közlekedési járművek, a taxik, a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel közlekedő autók és egyes orvosi, illetve betegszállító járművek. Korlátozás nélkül közlekedhetnek továbbá szmogiradó alatt is a gázüzemű, elektromos, illetve a hibrid hajtású autók, a diplomata-rendszámos és a mozgáskorlátozottakat szállító járművek. Járhatnak az elromlott autót vontatók, a honvédség és a rendvédelmi szervek járművei, valamint a közterület-felügyeletek és más hatóságok autó is.

A riadó elrendelését az életbe lépését megelőző napon este hat óráig nyilvánosságra kell hozni, tehát ha szombaton lesz szükség szmogriadóra, azt péntek estig kell bejelenteni.

Azok az autósok, akik megszegik a szmogriadó-rendeletet, 100 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak. Szmogriadót először tavaly január 11-én rendeltek el a fővárosban, aznap elvileg csak a páratlan, másnap csak a páros rendszámű autók közlekedhettek volna. A szabályt azonban sokan megszegték, mert a rendőrség akkor még nem büntethette meg a szabályszegőket. Lehetőség ugyan lett volna erre, de csak áttételesen. Tavaly januárban, ezután szigorították úgy a rendeletet, hogy valóban pénzbüntetést lehessen kiszabni.

A fővárosi közlekedés kedd hajnal óta kaotikus, mert a BKV buszvezetőinek nagy része sztrájkol. Csütörtökön egy vasutas szakszervezet is sztrájkot tart. A munkabeszüntetésekről és a közlekedései nehézségekről szóló híreinket itt találja.