SZDSZ-es politikusokat fűz az MDF

Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat folytat több SZDSZ-es politikussal az MDF - közölte Herényi Károly, a párt elnökhelyettese. Herényi tagadta, hogy pártszinten együttműködnének az SZDSZ-szel.
Vágólapra másolva!

Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese szerdán - a pártja és az SZDSZ lehetséges választási együttműködésére vonatkozó kérdésre válaszolva - elismerte, hogy az MDF folytat tárgyalások "az SZDSZ néhány politikusával". Az MDF meghirdette a nyitás politikáját, és nagyon sok olyan szervezet és párt jelentkezett, amelyik egyetért azzal a programmal, melyet Bokros Lajos neve fémjelez - mondta Herényi. Azt mondta, a tárgyalások még folyamatban vannak.

Arra a kérdésre, hogy az MDF egyáltalán nem tudja-e elképzelni az együttműködést az SZDSZ-szel, azt válaszolta: "folynak tárgyalások, de nem az SZDSZ-szel, hanem az SZDSZ néhány politikusával". Herényi szerint idejében nyilvánosságra hozzák ezeknek a személyeknek a nevét.

Balul sikerült találgatások

Az MTI kedden írt arról, hogy az MDF és az SZDSZ között egyeztetések folynak a háttérben, amelyek eredményeként több, a SZDSZ-es jelölt is felkerülhet az MDF választási listáira. Az MTI-nek MDF-es képviselők névtelenül nyilatkozva arról beszéltek, hogy a párt fővárosi listáján legalább két, míg az országoson minimum három helyet kaphatnának az SZDSZ jelöltjei, és többek között Fodor Gábor volt SZDSZ-elnök, valamint Ikvai-Szabó Imre budapesti főpolgármester-helyettes is a jelöltek között lehet.

Az értesülések közül azonban több hamisnak bizonyult: az MTI ugyanezen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az MDF fővárosi listáját a Magyar Telekom egykori vezérigazgató-helyettese, Simó György vezetheti, Simó azonban a hír után nyilatkozatban közölte, hogy soha, semmilyen formában, semmilyen politikai erő, így értelemszerűen az MDF sem kereste meg együttműködési ajánlattal.

Egy másik értesülés is tévesnek bizonyult az MDF listájáról: az Index kedden azt írta, hogy az MDF-es listán induló Debreczeni József jelölését Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, valamint az MSZP-s Kapolyi László is anyagilag támogatta. Gyurcsány Ferenc közleményében tagadta az értesülést, és kijelentette, hogy sem Debreczeni Józsefet, sem az MDF bármely politikusát, sem az MDF-et mint pártot nem támogatta pénzzel, természetbeni juttatással vagy bármely más módon.

A különböző értesülések és cáfolatok után Dávid Ibolya, az MDF elnöke mindenkitől elnézést kért, "akit a felesleges találgatások méltatlanul hírbe hoztak", és közölte: az MDF türelmet kér ahhoz, hogy kiválassza szövetségeseit Bokros Lajos programjához. Dávid Ibolya szerint az MDF január végéig nyilvánosságra hozza képviselőjelöltjei nevét.