Csütörtökön a vasutasok is sztrájkolnak

Vágólapra másolva!
Csütörtökön reggel négy órán keresztül a vasutasok egyik nagy szakszervezete, a VDSZSZ is csatlakozik a BKV sztrájkjához. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke szerint tekintettel vannak az utasokra. Azonban nem sikerült megállapodniuk a MÁV-val az elégséges szolgáltatás mértékéről.
Vágólapra másolva!

Négyórás országos szolidaritási sztrájkot tart csütörtökön a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - közölte a szakszervezet. A vasutasok a BKV-dolgozók munkabeszüntetéséhez csatlakoznak ideiglenesen. A sztrájkot január 14-én, csütörtökön hajnali 4 és reggel 8 óra között tartják.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke szerint a sztrájkot ugyan az egész hálózatra hirdették meg, de a gyakorlati végrehajtást a budapesti fejpályaudvarokra koncentrálják, mivel ezek vannak kapcsolatban a BKV-hálózattal. Ez több száz vonatot érint majd, de Gaskó azt ígérte, a forgalom helyreállítása gyorsan megtörténhet.

Elvi jelentősége van annak, hogy a vasutasok kiállnak a BKV-sok mellett - mondta. A sztrájk idejének meghirdetésekor szerinte tekintettel vannak az utazókra, nem céljuk a károkozás a MÁV-nál.

Nem született megállapodás szerda délután VDSZSZ és a MÁV képviselői között a csütörtökön hajnal 4 órakor kezdődő és reggel 8-ig tartó szolidaritási sztrájk idejére - közölte a MÁV Zrt. a tárgyalást követően.

A vasúttársaság szerint a megállapodás hiánya miatt kiszámíthatatlan lesz a vonatközlekedés több területen, köztük a BKV sztrájkjában érintett fővárosi agglomerációban. A vonatközlekedésekben késésekre, útvonal-rövidülésre, vonatkimaradásokra kell számítani, a sztrájkot követően várhatóan a kora délután állhat helyre a menetrendszerű közlekedés.

A GYSEV is készül a MÁV-sztrájkra

A MÁV csütörtök hajnali, kora reggeli szolidaritási sztrájkjának idején is közlekedni fognak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonatai - közölte a társaság szóvivője szerda este. A tervek szerint az InterCity vonatok is útnak indulnak Sopronból, a fővárosból induló vonatok közlekedésében azonban fennakadásokra kell számítani - írta Stöckert Dávid a közleményben, amely szerint nem számítanak zavarra a Sopron-Győr vasútvonalon.

Menetrend szerint közlekednek majd a szerelvények a Sopron-Szombathely, valamint a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalakon. A GYSEV szóvivőjének közlése szerint a sztrájk miatt késésekre lehet számítani a Budapest és Sopron, valamint Szentgotthárd irányába közlekedő vonatoknál is; a vasúttársaság arra kéri utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az állomások pénztárainál, információs pultoknál, valamint a +36 (99) 517-212-es telefonszámon.

Közben a BKV-sztrájk is folytatódik csütörtökön, miután a szerda délelőtti egyeztetésen sem jutott előre a cég vezetése és a sztrájkoló szakszervezetek. Erről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.