Pénteken folytatódnak a BKV-s sztrájktárgyalások

Vágólapra másolva!
A BKV üzleti tervében akarnak kutakodni a sztrájkoló szakszervezetek, hogy megtalálják az általuk követelt pénzek forrását - jelentették be csütörtök délután, miután a csütörtöki egyeztetések is eredménytelenül zárultak. A sztrájkolók Bajnai Gordon miniszterelnököt is tájékoztatnák a helyzetről, mert állítják: a BKV-nak van elég pénze, csak nem akarja tudomásul venni a dolgozók követeléseit. A sztrájktárgyalások pénteken 13 órakor folytatódnak.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délben sem sikerült megállapodnia a 14 sztrájkoló szakszervezetnek a BKV vezetésével, így tovább folytatódik a fővárosi tömegközlekedést bénító munkabeszüntetés. A szakszervezetek már délelőtt is egyeztettek, de az a tárgyalás is sikertelen volt. Mostantól folyamatosan tárgyalnának, legközelebb este 6-kor ülnek újra asztalhoz a cég menedzsmentjével.

Végül a hatórai egyeztetésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a 14 szakszervezet között a kollektív szerződésről, a sztrájk folytatódik - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a megbeszélés után újságírókkal Budapesten.

Nemes elmondta: több adatot kértek a munkáltatótól, de a déli órákra csak a 15 éves üzleti modellre vonatkozó információt kapták meg. Emellett kérték a 2010-es üzleti tervet, ezt pedig nem készült el most este fél 7-re, és a munkáltató nem is tudta vállalni, csak holnap fél 10-re - tette hozzá. A tárgyalások a szakszervezet és a BKV vezetése között péntek 13 órakor folytatódnak.

Délelőtt "semmi sem történt"

A délelőtti egyeztetésen gyakorlatilag "semmi nem történt" - mondta az [origo]-nak Nemes Gábor. A BKV szerinte továbbra is ragaszkodik eddigi álláspontjához, nem tett új ajánlatot, vagyis továbbra sem nem hajlandó a dolgozókat eddig megillető juttatásokat a kollektív szerződésben garantálni.

A patthelyzetben annyi változás történt, hogy a szakszervezet kezdeményezte: mostantól éjjel-nappal folyamatosan egyeztessenek, "az utazóközönség érdekében tegyék folyamatossá a tárgyalásokat". A sztrájkolók ezen kívül Bajnai Gordon miniszterelnöktől is időpontot, "kihallgatást" kértek, hogy tájékoztassák a kialakult helyzetről - mondta az [origo]-nak a szóvivő.

Nemes közölte: a korábbi tárgyaláson kikérték a BKV-tól a cég 15 évre szóló üzleti modelljét, amit délben meg is kaptak. Emellett azonban az üzleti tervet is szeretnék megkapni, mert csak a számok tükrében tudnak továbblépni. A szakszervezetek a cég tervei alapján meg akarják vizsgálni a bér jellegű kifizetéseket, mert szerintük van fedezet a követeléseikre, ám a cég ezt tagadja. A BKV azt állítja, hogy a szakszervezeti követelésekkel olyan többletkiadások érnék a céget, amit nem tudnak vállalni.

A szakszervezetek és a BKV között azért van vita, mert a január 1-jén lejárt a dolgozók béren kívüli juttatásait is szabályozó kollektív szerződés. A szerződésben olyan juttatások (például étkezési és ajándékutalványok) voltak, amelyek adótartalma az idei jogszabályváltozások miatt jelentősen megnövekedett, így a szakszervezet számítása szerint több mint 800 milliós többletkiadást jelentenek a cégnek. Szintén az adószabályok változása miatt csökkent ugyanakkor a munkáltatói járulék, amely - szintén a szakszervezet számítása szerint - milliárdos megtakarítást jelent a BKV-nak: ebből a megnövekedett kiadás is kompenzálható lenne - mondta még szerdán Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke.

A déli egyeztetés után Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója azt mondta: a cég jövője érdekében kérik a jelenleg nem sztrájkolókat, hogy ne csatlakozzanak a munkabeszüntetéshez. A BKV sztrájkja kedd 0 óra óta tart, abban csütörtökön is főleg a buszvezetők és a villamosvezetők vesznek részt. A sztrájk által okozott közlekedési helyzetről folyamatosan frissülő cikkünkben, itt olvashat.