Nem durvult a légszennyezés, nem valószínű a hétvégi szmogriadó

Vágólapra másolva!
Nem lesz szomgriadó a hétvégén, és a péntek délelőtti légszennyezettségi adatok alapján az sem valószínű, hogy vasárnap átlépné a szállópor-koncentráció a kritikus szintet. A por mennyisége azonban a legtöbb helyen még így is jóval az egészségügyi határérték felett van Budapesten.
Vágólapra másolva!

A budapesti légszennyezettségi adatok alapján (amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium oldaláról, innen lehet elérni) pénteken délelőtt a Kosztolányi Dezső teret és Budatétényt kivéve mindenütt szennyezettnek számít a levegő, a szállópor koncentrációja átlépte az egészségügyi határértéket, de a város egyik pontján sem éri el a tájékoztatási szintet.

A jelenlegi szabályok szerint szmogriadót akkor kell elrendelni Budapesten, ha a szállópor (PM10) koncentrációja három mérőállomáson két napon át bizonyos szint fölé emelkedik. Ha ez a szint 75 mikrogramm/köbméter, akkor a Főpolgármesteri Hivatal köteles a veszélyes mértékű szennyezőanyagról tájékoztatni a lakosságot, ha pedig a 100 mikrogramm/köbmétert is meghaladja a szennyezettség, akkor életbe lép a riasztási szint. További kritérium, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban ne legyen várható változás - például tisztító hatású légmozgás - az időjárásban. A szmogriadó esetén forgalmi korlátozásokat lehet vagy kell bevezetni, például megtilthatják a páros vagy páratlan rendszámú autók közlekedését (erről bővebben itt olvashat).

A hétvégén a riasztási szintet biztosan nem éri el a főváros légszennyezettsége, legfeljebb az képzelhető el, hogy vasárnap a tájékoztatási szintet elérje a szállópor mennyisége. Ez azonban a péntek délelőtti mérések alapján nem valószínű, mert ehhez pénteken is legalább három mérőállomáson meg kellene haladnia a PM10-koncentrációnak a 75 mikrogramm/köbméteres szintet.

Az [origo] időjárás-jelentéseit készítő Ici Interaktív Meteorológia előrejelzése szerint a következő napokban is marad a csendes téli időjárás, számottevő változás nem várható. A nyugodt időjárás miatt azonban a légszennyezettség nőhet a fővárosban. A következő napokban várható időjárási változásokról itt és itt olvashat.