Budapesti kéményekre költözött egy uhu

Vágólapra másolva!
Egy hónap alatt Budapest két pontján is láttak egy háztetőkön üldögélő uhut. A védett bagoly a VIII. és XII. kerület kéményein üldögélt békésen, miközben varjak és szarkák támadták. Feltehetően a hideg miatt költözött a környező hegyekből a fővárosba, de nem kizárt az sem, hogy fogságból szökött meg.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb baglyaként is számon tartott uhu egyik példánya jelent meg Budapesten. Feltűnése ritkaságnak számít a városokban, mivel kifejezetten érzékeny faj és kerüli a településeket. Egy hónapja regisztrálták az első megfigyelést, feltehetően azóta tartózkodik a fővárosban - derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pénteki közleményéből.

Első alkalommal december 2-án kapta az MME az értesítést, hogy egy hatalmas bagoly van a XII. kerületi Városmajor utcában. Az elmondások szerint egész nap egy kéményen üldögélt, miközben varjak és szarkák támadták hevesen. A madárról kiderült, hogy teljesen egészséges.

Január 12-én újra értesítették az egyesületet, hogy egy uhut látnak a VIII. kerület egyik bérházának tetején lévő kéményen, és szemmel láthatólag igen jól érzi magát a kéményből kiáramló melegben.

Feltehetően a hideg időjárás miatt húzódhatott le a környező hegyekből, ahol a városi környezet adta lehetőségek által könnyebben tud magának vadászni rágcsálókat, patkányokat és galambokat. A madáron gyűrűt, béklyót nem láttak, ezért valószínűleg vaderedetű, de nem zárható ki, hogy fogságból szökött, esetleg vadászmadár.

Az uhu hazánkban fokozottan védett madár (természetvédelmi értéke 250 000 forint), mindössze 40 párra tehető a hazai állománya, amely elsősorban középhegységek sziklafalain és elhagyott kőbányáiban fészkel. Kizárólag éjszakai aktivitású bagolyfaj, a nappalt sziklaüregekben és sziklapárkányokon tölti. Zsákmányállatai zömmel rágcsálók, de nyúlfiakat és sünöket is elkap.