Vasárnap este véget érhet a BKV-sztrájk

Vágólapra másolva!
Vasárnap este is tárgyalnak a sztrájkoló szakszervezetek és a BKV vezetése. Korábban Kocsis István vezérigazgató azt mondta, az álláspontok közeledtek, de egyezségre még nem jutottak. Mindkét fél úgy véli, a vasárnap esti tárgyaláson megszülethet a megállapodás, és véget érhet a kedd óta tartó sztrájk.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal 17 óra után megkezdődött a legújabb egyeztetés a sztrájkot hirdető 14 szakszervezet és a BKV menedzsmentje között a kollektív szerződésről a cég Akácfa utcai székházában. Az [origo]-nak a szakszervezetek és a BKV képviselője is azt mondta, leghamarabb hét óra körül lehet vége a tárgyalásoknak. A tárgyalások megkezdése után pár perccel 20 perc szünetet rendeltek el, de ennek okáról a tárgyaló felek nem nyilatkoztak.

Bár közeledtek az álláspontok, sok anyagot kell még áttekinteni, egész éjjel dolgozni fognak és folytatják a tárgyalásokat - közölte a korábbi tárgyalási forduló után Kocsis István, a BKV vezérigazgatója. Szerinte jó esély van arra, hogy megtalálják a kompromisszumot. A szakszervezetek tettek új ajánlatot, de ennek tartalmáról Kocsis nem kívánt nyilatkozni.

Arra a kérdésre, hogy az ajánlatot elfogadhatják-e a nem sztrájkoló szakszervezetek, Kocsis azt mondta: megpróbálják meggyőzni őket erről, mert ebből a helyzetből csak kompromisszummal lehet kijönni. Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke azt mondta, ők is úgy látják, hogy vasárnap megszülethet a megállapodás. A szakszervezetek új és a BKV régebbi ajánlatát próbálják összefésülni.

Földényi szerint voltak olyan részei a BKV ajánlatának, amit a szakszervezetek kértek, de összességében elfogadhatatlan volt. A folyamatos egyeztetések során eljutottak arra a pontra, hogy a 3 százalékos nyugdíj- és egészségbiztosítás pénztári támogatás a kollektív szerződés része lehet, de erről a bértárgyaláson is hajlandók tárgyalni. A 6 ezer forintos melegétkeztetési utalvány átváltható lehet internetutalvánnyá és lehet, hogy sikerül az év végi 45 ezer forintos ajándékutalványt is megtartani.

A sztrájkoló szakszervezetek hétfő délutánra demonstrációt jelentettek be a BKV Akácfa utcai székháza elé, ezért a rendőrség már vasárnap este elküldte a Dohány utca és Wesselényi utca között parkoló, vagy parkolni szándékozó autósokat. Az utcában csak a tárgyalásra érkezők parkolhatnak.

A BKV dolgozóinak sztrájkjáról szóló összes hírt itt olvashatja.