Minden BKV-járat elindult reggel

Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel már a menetrend szerint közlekednek a buszok és a villamosok Budapesten, rendben járnak a trolik a metrók és a HÉV-szerelvények is. A szakszervezetek vasárnap este felfüggesztették a sztrájkot. A vasárnap késő estig tartó tárgyalásokon a vezérigazgató és a sztrájkbizottság szóvivője szerint sikerült olyan megoldást találni, ami nem borítja fel a BKV üzleti tervét, de a munkavállalók is megkaphatják, amit követelnek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn hajnalban menetrend szerint megindultak a BKV járatai, miután vasárnap este véget ért a szakszervezetek sztrájkja. Rendben járnak a buszok, a villamosok, a trolik, a metrók és a HÉV szerelvényei - közölte a BKV reggel nem sokkal 6 óra után.

Vasárnap késő este aláírta a sztrájkot lezáró megállapodást a munkabeszüntést szervező 14 szakszervezet és a BKV veztetése - közölte az [origo]-val Székelyné Pásztor Erzsébet, a cég kommunikációs igazgatója. Az érdekképviseletek hétfőn nulla órától felfüggesztik a sztrájkot, vagyis hajnalban már nagyjából a menetrend szerint járhatnak a buszok és a villamosok Budapesten. A BKV közleménye szerint ugyanakkor kisebb fennakadások még hétfőn is előfordulhatnak.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az [origo]-nak azt mondta: a szakszervezetek sikerrel jártak, megőrizték a munkavállalók szociális juttatásait. A 3-3 százalékos nyugdíj- és egészségpénztári befizetést a kollektív szerződésben rögzítik, de a bértárgyalásokon még visszatérnek a pontos összegre. Megkapják a havi hatezer forint értkezési jegyet, illetve megmarad az év végi 45 ezer forintos ajándékutalvány is.

Kocsis István vezérigazgató újságíróknak azt mondta: több órás tárgyalás után megállapodtak a kollektív szerződésben. Az új ajánlat mindkét fél számára elfogadható és előnyös, a BKV tudja tartani az üzleti tervben elfogadott kiadásokat (továbbra is 59,8 milliárd forintot szánnak személyi kiadásokra), de megtalálták azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a szakszervezeteknek meg tudják adni azt, amit követelnek, de ennek tartalmáról a bértárgyalásokon állapodnak meg - mondta Kocsis

A vezérigazgató és Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a sajtó nyilvánossága előtt írta alá a megállapodást, a bizottság pedig hétfő 0 órától felfüggesztette a sztrájkot. Nemes Gábor azt mondta: a szakszervezetek egyelőre csak felfüggesztették a sztrájkot, véglegesen akkor fejezik be, ha aláírják a kialkudott szerződést. Kocsis szerint hétfőn vagy kedden írhatják alá a kollektív szerződést.

A kollektív szerződés tárgyalása még vasárnap éjjel elkezdődött, mind a 26 BKV-szakszervezet részvételével. Az egyeztetés még nem ért véget az éjszaka folyamán, ezért a héten folytatják a BKV közleménye szerint. Hétfőn délután elkezdődnek a 2010. évi bértárgyalások is.

A megállapodás aláírásán jelen volt Demszky Gábor főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is. Demszky a sajtótájékoztatón azt mondta: üdvözli és támogatja a megállapodást. Szerinte az elmúlt hat napban Budapest arról tett tanúbizonyságot, hogy szolidáris város, mert a sztrájk ellenére is működőképes maradt a főváros, nem állt le az élet, és a közintézmények is működőképesek maradtak.

A közlekedési társaságnák kedd óta tartott a munkabeszüntetés, ami miatt szinte egyáltalán nem jártak a buszok és a villamosok, teljesen kiszámíthatatlanná téve a budapesti közlekedést (a sztrájkról szóló összes hírünket itt olvashatja).