Most az eddig nem sztrájkoló BKV-sok elégedetlenek

Vágólapra másolva!
Nem írták alá a kollektív szerződést az eddig nem sztrájkoló BKV-s szakszervezetek. Szerintük a sztrájkolók által vasárnap este aláírt megállapodás rosszabb, mint amire ők eredetileg rábólintottak. Többek között ezer forintnyi ételutalványon vitáznak.
Vágólapra másolva!

Megállapodás nélkül zárult a bértárgyalás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között zajló tárgyalásokon hétfőn este. A vasárnap befejeződött sztrájkot szervező egyik szakszervezet vezetője, Nemes Gábor a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott: semmi érdemi nem hangzott el az egyeztetésen a munkáltató részéről, így nem értik, hogy miért hívták össze a tárgyalást. A kollektív szerződésről kedden délután folytatódnak az egyeztetések, Nemes Gábor megerősítette, az ő részükről nincs akadálya annak, hogy aláírják a dokumentumot.

Vasárnap a BKV meg tudott egyezni a sztrájkot hirdető 14 szakszervezettel, de a nem sztrájkoló 12 érdekképviselet szerint a sztrájkmegállapodásban foglaltak rosszabbak, mint amiről ők december végén aláírták a papírokat. Az új ajánlatot ezért nem írhatják alá - mondta a szakszervezeti vezető.

Az eddig nem sztrájkoló érdekképviseletek azt javasolták, hogy a sztrájkmegállapodásban szereplő 6 ezer forintos havi melegétkeztetési utalvány összegét emeljék fel 7 ezer forintra. A VTDSZSZ szerint az is elfogadhatatlan, hogy a szakszervezetek lemondtak a 2010-es bérfejlesztésről.

Hosszas vita után a BKV elfogadta, hogy 7 ezer forintra növekedjen a havi utalvány értéke, de ezt a korábban sztrájkot hirdető szakszervezetek nem akarták elfogadni és azzal fenyegették meg a menedzsmentet, hogy ha ezt elfogadják, akkor visszavonják a sztrájkmegállapodást és újra sztrájkba lépnek - mondta Gulyás. Ezt követően a BKV visszavonta ajánlatát.

A tárgyalások hétfő délután, illetve a kedden folytatódnak. Arra a kérdésére, hogy mikor írhatják alá a kollektív szerződést, a szakszervezeti vezető azt mondta: a VTDSZSZ azon lesz, hogy 1-2 tárgyalási forduló után megegyezés szülessen.

A BKV vasárnap este állapodott meg a sztrájkoló 14 szakszervezettel a kollektív szerződésről. E szerint ebben kezelnék a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatást, de ennek konkrét összegéről az évenkénti bértárgyaláson egyeznének meg, valamint a dolgozók részesülnek havi hatezer forintos melegétkezetési utalványban és évente egyszer 45 ezer forint értékű utalványban.

A megállapodás aláírásával a sztrájkbizottság felfüggesztette a munkabeszüntetést, a sztrájkot véglegesen azonban csak akkor vonják vissza, ha mind a 26 szakszervezet aláírta a kollektív szerződést.